Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
11. května 2023 18:03
Čas čtení 1:04

Velká mapa Evropy: Jak se žije LGBTQI+ lidem? Lépe než Česko si vede i Maďarsko

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Velká mapa Evropy: Jak se žije LGBTQI+ lidem? Lépe než Česko si vede i Maďarsko
Zdroj: TASR/AP/Theresa Wey

Rainbow Europe vydalo mapu kvality života LGBTQI+ lidí v jednotlivých zemích Evropy. Česko má ještě hodně co zlepšovat.

Česko je na 33. místě evropských zemí, co se kvality života LGBTQI+ lidí týče. Podle kritérií Rainbow Europe se queer lidem žije lépe dokonce i v Maďarsku, na Slovensku nebo v zemích bývalé Jugoslávie. Hůř než Česká republika na tom je naopak Rumunsko, Ukrajina, Polsko nebo Rusko. Nejhorší podmínky pro život jsou v Turecku, nejlepší naopak na Maltě.

4. května 2023 13:00 Čas čtení 3:28 Gay pár prosil o pomoc s dopadením útočníků z Majálesu. Podobná napadení nejsou ojedinělá, queer Čechy zákon nechrání Gay pár prosil o pomoc s dopadením útočníků z Majálesu. Podobná napadení nejsou ojedinělá, queer Čechy zákon nechrání

Rainbow Europe měří kvalitu života LGBTQI+ lidí napříč zeměmi Evropy. Zkoumá ji na základě sedmi kategorií, konkrétně se jedná o rovnost a nediskriminaci, rodinnou politiku, zákony proti zločinům a projevům nenávisti, právní rozlišování genderů, zasahování do těl intersex lidí, život v občanské společnosti a využívání veřejného prostoru a poskytování azylu. Rozpis konkrétních bodů jednotlivých kritérií najdeš na těchto stránkách.

49 evropských zemí a jejich právní a politická situace pro LGBTI+ osoby v roce 2023.
49 evropských zemí a jejich právní a politická situace pro LGBTI+ osoby v roce 2023. Zdroj: ilga-europe.org

Česká republika podle analýzy zásadně selhává v oblasti zákonů hate crime a hate speach, tedy projevů nenávisti a zločinů spáchaných na základě nesnášenlivosti vůči menšinám. To jsou body, na které již přes půl roku upozorňuje iniciativa Společně proti nenávisti. Také neposkytujeme možnost azylu lidem, kteří by v zemi svého původu mohli být pronásledováni z důvodu své LGBTQI+ příslušnosti. Například na Slovensku je azyl alespoň rámcově ukotven. 

27. dubna 2023 19:30 Čas čtení 3:30 „Neberte si LGBTIQ+ lidi jako terč svých politických choutek,“ zní před slovenskou ambasádou na účet transfobní novely zákona „Neberte si LGBTIQ+ lidi jako terč svých politických choutek,“ zní před slovenskou ambasádou na účet transfobní novely zákona

Kromě toho u nás podle Rainbow Europe chybí opatření proti zásahu do těl intersex lidí. V Česku momentálně neplatí ani zákaz zásahů do těl dětí, alespoň do té doby, než k nim budou moci udělit informovaný souhlas.

Pokud by se Česká republika chtěla zlepšit, měla by podle Rainbow Europe umožnit manželství pro všechny a zároveň reformovat rámec pro právní uznání genderu tak, aby byl založený na procesu sebeurčení a bez zneužívajících požadavků. Ukotvit by se měl také zločin z nenávisti na základě vyjádření sexuální orientace či genderové identity.

Domů
Sdílet
Diskuse