Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Radka Klučárová
20. května 2023 8:57
Čas čtení 0:44

Evropská unie chystá nové poplatky. Zasáhnou většinu domácností

Kategorie:
Uložit Uložené

Právní předpisy, které schválil Evropský parlament, představují revoluci systému obchodování s emisemi. Od roku 2027 by se měly zpoplatnit i emise z budov a silniční dopravy.

Evropská unie se do roku 2030 snaží snížit emise skleníkových plynů o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Podle nových pravidel by tak za emise CO2 neplatily jen fabriky a elektrárny, ale i silniční doprava a budovy.

Cílem nových pravidel je motivovat obyvatele, aby upřednostnili elektromobil či tepelné čerpadlo před méně ekologickými možnostmi. Poplatky tak výrazně zasáhnou lidi, kteří vlastní auto se spalovacím motorem a vytápějí plynem či uhlím.

19. května 2023 18:59 Čas čtení 1:05 Za Českou televizi v mobilu či tabletu se nejspíš bude platit. Zvýší se i poplatky za rozhlas Za Českou televizi v mobilu či tabletu se nejspíš bude platit. Zvýší se i poplatky za rozhlas

Cena za tunu emisí bude podle Evropského parlamentu na novém trhu s povolenkami do roku 2030 limitována na 45 eur, ale nemusí tomu tak být. Pravidla zatím nezaručují, že částka při obchodování s emisemi neporoste.

Nová pravidla zasáhnou většinu peněženek

Při maximální schválené částce by si jedna domácnost za vytápění připlatila ročně přibližně 1800 korun, píše iDnes.cz. Zhruba o 2 koruny by se v důsledku nových poplatků zvýšily i ceny paliv. Obchodování s emisemi by tak pochopitelně zasáhlo domácnosti a z rozpočtu jim ubralo další tisíce korun.

Evropská komise však již připravuje dohodu o Sociálním klimatickém fondu. Balíček ve výši 86,7 miliardy eur by měl zmírnit finanční ztráty nejchudších Evropanů a zároveň řešit klimatickou chudobu ve světě.

Európsky parlament
Zdroj: Wikimedia Commons
Domů
Sdílet
Diskuse