Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. května 2023 18:59
Čas čtení 1:05

Za Českou televizi v mobilu či tabletu se nejspíš bude platit. Zvýší se i poplatky za rozhlas

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Za Českou televizi v mobilu či tabletu se nejspíš bude platit. Zvýší se i poplatky za rozhlas
Zdroj: Pixabay/mojzagrebinfo, na voľné použitie

Chystá se velká změna týkající se koncesionářských poplatků v zemi. Nově se bude platit za využívání veřejnoprávních médií v mobilu nebo internetu. Navíc se cena poplatků zvedne. O novince informovalo Právo.

Vláda chce zvýšit okruh platících, přičemž vyslyšela žádosti generálních ředitelů České televize a Českého rozhlasu. O tom, jak to přesně bude vypadat a o kolik budou poplatky navýšeny, se jedná. 

„Do portfolia návrhů, které zvažujeme, patří především rozšíření okruhů koncesionářů. Ale vše je ve stadiu debat,“řekl Právu ministr kultury Baxa (ODS). „Obě veřejnoprávní média požadují navýšení koncesionářských poplatků. Byl to veřejně sdělený požadavek. My s tím při přípravě velké novely zákona o České televizi a Českého rozhlasu pracujeme, ale závěr ještě nemáme,“ dodal.

Výše koncesionářských poplatků se nezměnila 15, respektive 18 let. Momentální výše poplatku České televizi činí 135 korun, rozhlasu 45 korun. Jak Právu sdělil ředitel Zavoral, Český rozhlas požaduje zvýšení poplatku o 15 korun, u televize to není jasné. Poplatky jsou ustanoveny zákonem č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích.

Více sdělil Právu člen vládní jednací skupiny, poslanec Jan Lacina (STAN): „Velká televizní novela by měla redefinovat televizní přijímač. Kromě televizoru by to měl být i telefon a počítač. To by rozšířilo počet domácností, které platí koncesionářské poplatky, o zhruba 600 tisíc. To je jeden zdroj financování. Jedná se i o tom, že by se zvedly poplatky jednorázově. Platit by to mělo pravděpodobně od 1. ledna 2024,“ uvedl.

ANO chce jednat, SPD chce, aby se šetřilo

Hnutí ANO souhlasí s tím, že by se poplatky měly zvýšit, ale chce výjimky. Například vyjmout z povinnosti platit důchodce. To zase nechce připustit vláda. Podle ní tento krok prakticky položil veřejnoprávní média v Polsku. Nicméně ANO k jednání o poplatcích přizváno nebylo. SPD na druhou stranu nechce veřejnoprávním médiím přidávat peníze. Podle nich, jak tlumočil poslanec Foldyna Právu, „musí šetřit jako ostatní“.

Domů
Sdílet
Diskuse