Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
28. května 2023 17:38
Čas čtení 1:11

Afghánka navzdory šikaně Tálibánu vystudovala prestižní univerzitu. Co radikálnímu hnutí vzkázala?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Afghánská absolventka Behishta Khairudddin vystudovala chemické inženýrství na jedné z nejlepších vysokých škol v Indii. Jelikož ve své rodné zemi má studium zakázáno, laboratorní experimenty se snažila dělat z domova.

Mladé Afghánce se navzdory nadvládě Tálibánu podařilo vystudovat jednu z nejlepších vysokých škol v Indii. 26letá Behishta Khairudddin letos získala titul na Indickém technologickém institutu IIT-Madras. Dívka studovala z domu na dálku a pro laboratorní experimenty používala půjčené kádinky a mikrovlnnou troubu své sestry, píše The Times of India.

21. února 2023 11:15 Čas čtení 3:25 Afghánistán, rodu mužského. Práva tamních žen zažívají středověk Afghánistán, rodu mužského. Práva tamních žen zažívají středověk

Behishta Khairudddin, která se úplně sama naučila mluvit plynulou angličtinou, se zapsala na magisterské studium chemického inženýrství v roce 2021. Tehdy Tálibán převzal v Afghánistánu moc a ženám zakázal studovat. Z tohoto důvodu se na školu téměř nedostala, nakonec se jí to podařilo i se stipendiem.

„Necítím vůči sobě žádnou lítost. Pokud mě zastavíte, najdu si jiný způsob. Je mi líto tebe, Tálibáne, protože máš sílu, máš všechno, a nepoužíváš to. Jsi to ty, kdo by měl cítit lítost, ne já,“ řekla v telefonickém rozhovoru pro The Times of India.

1. února 2023 13:20 Čas čtení 1:01 Tálibán nařídil zakrýt nebo uříznout hlavy ženským figurínám v obchodech Tálibán nařídil zakrýt nebo uříznout hlavy ženským figurínám v obchodech

Jediné řešení je vzdělání, říká absolventka

Vzdělání bylo v rodině Behishty vždy prioritou. „Narodila jsem se ve vzdělané rodině, která mě podporovala. Můj táta studoval společenské vědy a máma je lékařka. Moje starší sestra je doktorandka na IIT a také uvízla v Afghánistánu. Druhá sestra studovala právo a bratr sociální vědy.“

Mladá absolventka říká, že v Afghánistánu cítí potřebu vzdělávacího systému. Pokud to příští vláda dovolí, chtěla by přinést standardy institutu IIT-Madras i do své rodné země. Myslí si, že jediným řešením situace v zemi je vzdělání, a vrstevnicím radí, aby se co nejvíce samovzdělávaly.

Tálibán do značné míry omezil práva žen v zemi. Od převzetí moci zakázal dívkám studovat na středních a vysokých školách, ženám omezil přístup k zaměstnání a nařídil jim, aby si na veřejnosti zakrývaly celé tělo a hlavu.

Domů
Sdílet
Diskuse