Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Adéla Ježková
29. května 2023 11:05
Čas čtení 1:36

Mapa klíšťat: V celém Česku panuje mimořádné riziko napadení klíštětem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa klíšťat: V celém Česku panuje mimořádné riziko napadení klíštětem
Zdroj: Pexels

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal novou mapu aktivity klíšťat.

Mimořádné riziko (tedy aktivita číslo 5 na škále od 1 do 5) hrozí podle ČHMÚ na celém území České republiky. Předpověď, která ukazuje na podíl klíšťat na daném místě, jež jsou připravena k napadení hostitele, ústav vydává denně ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR. 

Aktivita klíšťat vrcholí v květnu

„Zvýšení či snížení teploty v daném období, změny ve srážkových úhrnech a v sezónnosti počasí mají velký vliv na vývoj klíšťat a potenciální přenos infekčních onemocnění těmito parazity. Jednotlivé klimatické faktory působí komplexně a ovlivňují jak jejich vývoj, tak populaci jejich hostitelů (primárních přenašečů patogenů), na kterých sají,“ vysvětlují meteorologové.

Počátek sezóny klíšťat podle ČHMÚ úzce souvisí s průběhem počasí – při krátkých a mírných zimách je nutné počítat s brzkou „aktivitou klíšťat“. Meteorologové dodávají, že největší výskyt klíšťat pozorují v období od března do června, s hlavním vrcholem v květnu.

29. května 2023 6:00 Čas čtení 10:36 Cítila jsem úzkosti i osamělost, bylo to jako ztratit jeden smysl. Zkusila jsem si týden bez mobilu Cítila jsem úzkosti i osamělost, bylo to jako ztratit jeden smysl. Zkusila jsem si týden bez mobilu

„Obecně se dá říci, že nejlépe klíšťatům svědčí teplé a vlhké prostředí, nejhůře se vypořádávají se suchem,“ dodávají meteorologové s tím, že se jim daří na okrajích vodních toků a ploch, v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. V menší míře se pak nachází v jehličnatých lesích.

Meteorologové z ČHMÚ proto nyní radí používat repelent, nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů a pohybovat se pouze po zpevněných cestách. Do přírody je také vhodné nosit spíše dlouhé kalhoty.

Klíště vyndej co nejdříve

Je třeba se proti napadení klíštětem bránit, jelikož přenáší celou řadu onemocnění. Jak uvádí lékařka Hana Roháčová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických chorob FN Bulovka, na území České republiky se jedná zejména o klíšťovou encefalitidu, lymeskou borreliózu, ehrlichiózu nebo tularémii. 

Přisáté klíště je proto důležité vyndat co nejdříve. Nejbezpečnější způsob odstranění klíštěte je podle webu Klíště.cz za pomoci speciální karty se zářezy, která klíště podebere a vytáhne. Mizí tak rizika rozmáčknutí a vytlačení obsahu střev klíštěte do rány. Pokud se jedná o velmi malé klíště, je možné jej vyviklat pomocí navlhčené vatové štětičky nebo sirky. 

27. května 2023 6:00 Čas čtení 3:52 Magická hranice 10 tisíc kroků denně: Marketingový trik, nebo správný návyk? Magická hranice 10 tisíc kroků denně: Marketingový trik, nebo správný návyk?

Klíště bys neměl*a mačkat rukou ani pinzetou. Na přisáté klíště bys podle webu v žádném případě rovněž neměl*a používat oleje nebo masti. Klíště by totiž přidusily a mohlo by vyvrhnout obsah střev do rány – tím by se zvýšila pravděpodobnost přenosu nákazy. 

Domů
Sdílet
Diskuse