Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. května 2023 15:33
Čas čtení 1:02

Ženy kvůli chudobě používají tampon déle a riskují své zdraví, uvádí studie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ženy kvůli chudobě používají tampon déle a riskují své zdraví, uvádí studie
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Britský výzkum také zjistil, že některé ženy musí volit mezi zaplacením menstruačních pomůcek a jídla nebo energií.

Z nového výzkumu nevládní organizace ActionAid vyplynulo, že přibližně čtyři z deseti žen, které si v uplynulém roce nemohly dovolit menstruační pomůcky, si nechávaly vložky nebo tampony déle, než se doporučuje. Osm procent žen ohrožených chudobou používalo vložky na jedno použití opakovaně. Překročení doporučené doby použití těchto pomůcek zvyšuje zdravotní rizika. O studii informoval server Independent. 

Ženy musí volit mezi zaplacením pomůcek nebo energií

Ponechávání tamponů déle, než je doporučená doba, zvyšuje riziko, že se u menstruujících vyvine vzácné onemocnění zvané syndrom toxického šoku, které může být vyvoláno příliš dlouhým ponecháním tamponu. Přestože tento syndrom způsobuje ročně na celém světě jen velmi málo úmrtí, může způsobit vážné, chronické a nevratné zdravotní problémy včetně amputace končetin.

Výzkum zjistil, že počet lidí, kteří mají problém dovolit si menstruační pomůcky, se ve Spojeném království za poslední rok téměř zdvojnásobil, aktuálně činí 21 %. Ženy jsou navíc často nucené volit mezi koupí menstruačních pomůcek a jídla. Přednost jídlu dalo v posledním roce šest z deseti žen. Téměř polovina pak musela upřednostnit zaplacení energií. 

25. srpna 2022 11:00 Čas čtení 0:19 Měly by být menstruační pomůcky zdarma? Zeptali jsme se českých politických stran a hnutí Měly by být menstruační pomůcky zdarma? Zeptali jsme se českých politických stran a hnutí

„Přístup k menstruačním pomůckám, bezpečným a hygienickým prostorám, kde je lze používat, a právo na zvládání menstruace beze studu a stigmatizace jsou zásadní pro každého, kdo menstruuje. Pro miliony žen a dívek na celém světě to však ale realita není,“uvedla k výsledkům výzkumu Tasha Burgess z ActionAid.

Výzkum se zaměřil také na stigmatizaci a stud, který během periody pociťuje 22 % menstruujících. Oproti loňskému roku jde o téměř trojnásobný nárůst. Dívky například kvůli strachu z posměšků nebo nedostatku peněz na nákup pomůcek vynechávají školu. To může mít podle Burgess škodlivý dopad na vzdělávání.

Domů
Sdílet
Diskuse