Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. května 2023 17:30
Čas čtení 2:18

Tak na Západ, nebo na Východ? Sněmovna bude jednat o manželství pro všechny, ale i o jeho zákazu pro gaye a lesby

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tak na Západ, nebo na Východ? Sněmovna bude jednat o manželství pro všechny, ale i o jeho zákazu pro gaye a lesby
Zdroj: Pexels/Ivan Samkov

V Poslanecké sněmovně v úterý došlo ke zvláštnímu paradoxu. Poslanci a poslankyně si odhlasovali projednávání jak zákona o manželství pro všechny, tak ústavní zákaz manželství pro všechny. Někteří z nich hlasovali pro obojí.

Aktualizováno 17:40 –⁠ Ve vládní koalici nepanuje shoda o tom, kdy by měla Poslanecká sněmovna začít řešit manželství pro všechny. Zatímco ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v úterý dopoledne navrhl pevné zařazení tohoto bodu na září, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ho navrhla už v úterý odpoledne. Návrh na projednání prošel, zároveň byl hned za něj na návrh Marka Bendy zařazen ústavní zákaz rovného manželství.

Adéle Horákové z iniciativy Jsme fér ústavní zákaz připadá jako vyjednávací taktika ve stylu „když vy takhle, tak my takhle“. „Byla bych moc ráda, kdyby si ti, co ústavní zákaz předložili, uvědomili, že my nehrajeme žádnou hru. My nechceme žádné kulturní války. My jediné, co chceme, je mít stejná práva, jako má například pan Benda. Je to opravdu tak hrozné, že kvůli tomu, aby nám postavili tu hráz ještě výš, musí měnit Listinu základních práv a svobod?“ uvedla pro Refresher.

27. května 2023 19:14 Čas čtení 1:28 Čeští evangeličtí faráři mohou žehnat svazkům lidí stejného pohlaví Čeští evangeličtí faráři mohou žehnat svazkům lidí stejného pohlaví

Schizofrenie v Poslanecké sněmovně

„Jsme teď svědky zařazování bodu manželství pro všechny na jednání Sněmovny. Často i z opozičních lavic. Jako STAN máme jasno: návrh podporujeme. Rozdíl je v tom, že my ho chceme nejen projednat, ale také schválit. Proto navrhujeme pevné zařazení tohoto bodu na září,“uvedl v úterý dopoledne na tiskové konferenci Rakušan.

Ještě ten samý den odpoledne ale navrhla Pekarová Adamová zařadit návrh k projednání právě na úterní schůzi. „Jsem jednou z navrhovatelek a záleží mi na tom, aby byl tento zákon projednán a schválen,“uvedla. Její návrh zákonodárci schválili. Pro bylo 109 poslanců a poslankyň.

Návrh podpořilo zejména hnutí ANO, STAN, Piráti a TOP 09. Z ODS návrh podpořili pouze Jana Černochová, Eva Decroix a Martin Baxa. Hlas se našel i u KDU-ČSL, patřil Michaelu Kohajdovi. Proti byla SPD. 

Vzápětí ale navrhl poslanec Marek Benda (ODS) zařadit projednávání ústavního zákazu rovného manželství. I tento návrh byl schválen, hlasovalo pro něj 117 členů a členek dolní komory. Zajímavostí je, že někteří z nich zvedli ruku jak pro projednávání manželství pro všechny, tak jeho ústavního zákazu. Byla to například už zmiňovaná Jana Černochová (ODS) nebo Pavel Svoboda, Vlastimil Válek, Jan Jakob a Pavel Klíma (všichni TOP 09).

Nehrajeme hru, chceme jen stejná práva, zní ze Jsme fér

To, že Benda s návrhem přišel, nepřekvapilo například Adélu Horákovou z organizace Jsme fér. „Už dvakrát byla předložena novela o manželství a už dvakrát hned vzápětí byl podán tento ústavní zákaz. Pan Benda se opakovaně vyjadřoval v tom smyslu, že pokud se někdo bude snažit o hlasování o rovném manželství, bude se v reakci na to on snažit o hlasování o tomto ústavním zákazu,“ uvedla Horáková pro Refresher.

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

To, že pro projednávání návrhu manželství pro všechny zvedlo ruku méně zákonodárců než v případě ústavního zákazu rovného manželství, je podle Horákové hrozivý signál, byť jde jen o hlasy pro zařazení na program, ne pro samotnou novelu. „Ústavní zákaz manželství je vlajková loď homofobních vlád zejména ve východní Evropě posledních let. Poslední zemí, která ho schválila, bylo Rusko. To už hovoří samo za sebe. Má ho samozřejmě také Polsko a Maďarsko. Nedokážu pochopit, jak strany, které mají jako volební slogan ‚patříme na Západ‘, pak hlasují v příkrém rozporu s tímto slibem a posouvají nás na roveň režimů, jako je Orbán nebo Putin,“ myslí si. 

Zpět
Sdílet
Diskuse