Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
27. května 2023 19:14
Čas čtení 1:28

Čeští evangeličtí faráři mohou žehnat svazkům lidí stejného pohlaví

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeští evangeličtí faráři mohou žehnat svazkům lidí stejného pohlaví
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Názory na otázku žehnání svazkům osob stejného pohlaví nejsou v církvi stále jednotné.

Faráři a farářky Českobratrské církve evangelické (ČCE) budou moci oficiálně žehnat svazkům osob stejného pohlaví, pokud o to požádají. Usneslo se na tom vedení církve na svém třídenním jednání v Praze. Dosud církev rozhodnutí ponechávala plně v kompetenci farářek, farářů a jednotlivých farních sborů. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí církve Jiří Hofman. Vedení katolické církve požehnání svazků osob stejného pohlaví odmítá.

Synod ČCE souhlasí s možností požehnání svazků lidí stejného pohlaví, pokud o to požádají. Synod ČCE vnímá, že názory na tuto otázku nejsou v církvi jednotné, podporuje činnost komise pro soužití s LGBTQ lidmi a pokračování diskuse v církvi o tomto tématu. „Synod konstatuje, že žádný kazatel není povinen žehnat svazkům osob stejného pohlaví,“ uvedl synod, tedy nejvyšší shromáždění církve, ve svém usnesení.

25. května 2023 11:00 Čas čtení 4:39 Duhová loga nestačí. Jak firmy v Česku mohou vytvořit LGBTQ+ friendly prostředí a proč se jim to vyplatí? Duhová loga nestačí. Jak firmy v Česku mohou vytvořit LGBTQ+ friendly prostředí a proč se jim to vyplatí?

Podle mluvčího je v usnesení vyjádřeno jednak vědomí, že Českobratrská církev evangelická v tomto tématu stále není vnitřně jednotná, jednak ale i respekt ke svobodě rozhodnutí, které je stále – stejně jako v případě požehnání heterosexuálních svazků – ponecháno samotným farářkám a farářům. Pro rozhodnutí o žehnání stejnopohlavním párům hlasovalo 78 procent poslankyň a poslanců synodu.

LGBT
Zdroj: TASR/AP

I když vedení katolické církve takové žehnání odmítá, letos v březnu synoda německé katolické církve schválila návrh, který požehnání i pro stejnopohlavní páry umožňuje. V praxi se tato změna v přístupu duchovních k homosexuálům má začít uplatňovat v roce 2026. Požehnání budou moci získat i věřící, kteří po rozvodu uzavřou další sňatek. Podobně se loni rozhodli i vlámští biskupové, kteří rovněž žehnání svazkům osob stejného pohlaví povolili.

Vatikánská Kongregace pro nauku víry v březnu 2021 vydala oficiální výrok, ve kterém uvedla, že v katolické církvi není přípustné udělit požehnání homosexuálním párům. Podle kongregace by takový akt napodoboval svátost manželství. Dokument, se kterým souhlasil i papež František, přitom tvrdí, že zákaz není vůči homosexuálům diskriminační.

Českobratrská církev evangelická je druhou největší církví v ČR po katolické církvi a největší protestantskou církví v tuzemsku. K ČCE se při sčítání lidu v roce 2001 hlásilo 117 212 obyvatel České republiky, o deset let později 51 936 obyvatel. K farářské službě pověřuje ČCE muže i ženy. Vedle bohoslužebného života farních sborů, náboženské výchovy a církevního školství se zaměřuje na služby sociální péče a duchovenskou činnost v nemocnicích, armádě, nápravných zařízeních či uprchlických táborech.

Domů
Sdílet
Diskuse