Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
9. června 2023 15:34
Čas čtení 1:23

Ekoaktivistka Greta Thunberg maturuje, dnes je na své poslední školní stávce. Co chystá dál?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ekoaktivistka Greta Thunberg maturuje, dnes je na své poslední školní stávce. Co chystá dál?
Zdroj: Twitter/@GretaThunberg

Ekologická aktivistka Greta Thunberg, která se stala celosvětově známou pro své odhodlání chránit naši planetu, v pátek zakončuje studium na střední škole a nebude se tak moct dále účastnit školních stávek. V boji za ochranu klimatu ale hodlá pokračovat.

Když začala tehdy šestnáctiletá Greta Thunberg se školními stávkami za klima, nečekala, že to k něčemu povede. Postupně se však k malé skupině dětí ze Švédska začali přidávat studenti na celém světě a vzniklo globální hnutí Fridays for Future, kdy žáci každý pátek místo školy stávkují za klima. 

Čeští studenti nezůstali pozadu a odnož Fridays for Future vznikla i u nás. Její tiskový mluvčí, Lukáš Skála, ve svém vyjádření pro Refresher míní, že Greta nepochybně ukázala, „že i na jedinci záleží a že se vyplatí vytrvat v boji, který vedeme“.

8. června 2023 12:12 Čas čtení 0:57 Jak z apokalyptického filmu: New York se dusí smogem, do americké metropole doputoval kouř z kanadských požárů Jak z apokalyptického filmu: New York se dusí smogem, do americké metropole doputoval kouř z kanadských požárů

Nyní Thunberg maturuje, a dnes je tedy její poslední školní stávka. Skončit s aktivismem ale nehodlá. 

Podle ní nedochází ke zlepšení a v některých částech světa se proces oteplování planety dokonce zrychluje. „Pravděpodobně je mezi námi mnoho absolventů, kteří si nyní kladou otázku, do jaké budoucnosti vstupujeme, přestože jsme tuto krizi nezpůsobili.“

25. května 2023 17:34 Čas čtení 1:10 „Je to bizár.“ Studentstvo protestuje proti akci Vogue Live, která se koná na Univerzitě Karlově, kritizuje neetické praktiky „Je to bizár.“ Studentstvo protestuje proti akci Vogue Live, která se koná na Univerzitě Karlově, kritizuje neetické praktiky

Klimatické hnutí stojí z velké části na mladých lidech

Apeluje na mladé lidi, aby se protestů účastnili, aby měly co největší dopad. Thunberg proto bude v pátečních protestech pokračovat, i když se prakticky nejedná o školní stávku.

Pokračovat ve své činnosti bude i české Fridays for Future. Momentálně je pro organizaci klíčovým tématem prodlužování těžby hnědého uhlí na lomu Bílina, v souvislosti s kritikou těžby uhlí pořádá happeningy, které spojuje název Uhelná štafeta.

9. června 2023 13:42 Čas čtení 0:44 Video: Takto dnes lidé bojovali se zatopenou Bratislavou. Cyklista z Ružinova to nevzdával ani v hluboké vodě Video: Takto dnes lidé bojovali se zatopenou Bratislavou. Cyklista z Ružinova to nevzdával ani v hluboké vodě

Hnutí napsalo otevřený dopis i předsedovi vlády Petru Fialovi, který se týkal právě Bíliny a polského dolu Turów. Ten je problematický především tím, že kvůli možnému pokračování těžby v něm bude stále více a více ubývat zdravá podzemní voda v Libereckém kraji. Premiér se však nedávno vyjádřil, že těžba v tomto dole nijak neovlivňuje klima ani životní prostředí. To je podle Lukáše Skály „absolutní nesmysl hned několika způsoby“. A právě takové reakce vedení hnutí utvrzují v tom, že ke spravedlivé klimatické politice povede ještě dlouhá cesta.

 
Domů
Sdílet
Diskuse