Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
25. května 2023 17:34
Čas čtení 1:10

„Je to bizár.“ Studentstvo protestuje proti akci Vogue Live, která se koná na Univerzitě Karlově, kritizuje neetické praktiky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Je to bizár.“ Studentstvo protestuje proti akci Vogue Live, která se koná na Univerzitě Karlově, kritizuje neetické praktiky
Zdroj: Facebook/Univerzity za klima

Ve čtvrtek 25. května se na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy koná konference Vogue Live 2023. Studenti však protestují, jelikož na ní vystupují zástupci předních znečišťovatelů životního prostředí.

Hlavním tématem je tzv. longevity (dlouhověkost). Akce na webu zmiňuje slova odkazující na udržitelnost nebo inovativnost. Moderátorkou je modelka Karolína Kurková a vše se koná pod záštitou Mileny Králíčkové, rektorky Univerzity Karlovy. 

25. května 2023 13:00 Čas čtení 3:57 Když v patnácti letech přijdeš o budoucnost. Deváťáci propadnou sítem tak hluboko, že už je nenajdeme Když v patnácti letech přijdeš o budoucnost. Deváťáci propadnou sítem tak hluboko, že už je nenajdeme

Univerzity za klima na sociálních sítích protestují, že se na akci podporující udržitelnost dopouští greenwashingu. Vystupují na ní totiž zástupci H&M nebo Nestlé. Právě tyto firmy patří mezi zásadní znečišťovatele životního prostředí. Třešničkou na celé akci, která se koná na akademické půdě, je pak vstupné 3600 korun. „Konference proměnila atrium doslova v obchoďák,“ stěžuje si spolek UZK na oficiálním twitterovém profilu.

Rozhodli jsme se konferenci narušit, informují zástupci Univerzity za klima

„Po ranním zjištění, že konferenci uvede rektorka Milena Králíčková, která nám na jednáních opakuje, jak se snaží řešit klima, jsme se rozhodli konferenci narušit,“ píší Univerzity za klima na Facebooku. „Je to fakt bizár,“ ozývá se v komentářích pod příspěvkem. Podle informací, které má Refresher k dispozici, studenti sepisují petici. Tu chtějí předložit akademickému senátu fakulty.

Univerzity za klima
Zdroj: Facebook/Univerzity za klima
12. června 2023 9:30 Čas čtení 4:18 Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce? Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce?

„Na zeleno naleštěné řeči účastníků a sponzorů akce jsou podle studentů, ale i pedagogů jen snahou zakrýt opravdové praktiky jejich byznysů, jako jsou deforestace, využívání fosilních paliv, špatně ohodnocená a dětská práce a naprosto neetické pracovní podmínky. Produkují obrovského množství odpadů a kradou nerostné zdroje. A ptají se, jestli chtějí, aby generace účastníků téhle konference byla ta poslední, kdo se dlouhého věku dožije?“ artikulovaly Univerzity za klima své rozhořčení k videu na Facebooku. Jak se celá kauza dále vyvine, tě budeme informovat. Sleduj náš tag Klimatická změna.

Domů
Sdílet
Diskuse