Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
21. června 2023 7:00
Čas čtení 1:17

Máme online kamaráda, kterého jsme nikdy neviděly, přiznávají české děti. Průzkum odkrývá děsivé statistiky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Máme online kamaráda, kterého jsme nikdy neviděly, přiznávají české děti. Průzkum odkrývá děsivé statistiky
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Desetitisíce českých dětí na internetu komunikují s cizími lidmi a sdílejí své osobní údaje nebo citlivé fotografie a videa. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research pro Nadaci O2.

Průzkumu se zúčastnilo pět tisíc respondentů, z toho čtyři tisíce tvořily děti. Dle výsledků průzkumu mají rodiče obecně zkreslené představy o chování svých dětí na internetu a o jejich pocitech. Téměř čtyři z deseti dětí ve věku od osmi do 15 let přiznávají, že mají nějakého „on-line kamaráda“, kterého nikdy neviděly, osobně ho neznají a pouze si s ním píší. 

Mezi hlavní rizika pro děti na internetu patří podle Jaroslava Hrabálka z Policejního prezidia ČR sexting, tedy sdílení intimních fotografií a dalších materiálů, kyberšikana, kyberstalking, sextorze neboli sexuální vydírání, internetové podvody nebo kybergrooming, což je vylákání dítěte na schůzku. „S nějakou formou kyberšikany se setkalo každé páté dítě. Statisticky, v průměrně velké školní třídě, tak s touto zkušeností najdeme šest dětí. Čím jsou děti starší, tím častěji na tento jev narazily. Ve 14 až 15 letech má tuto negativní zkušenost již 35 procent dospívajících, dívky pak častěji než chlapci,“uvedla Tereza Friedrichová z NMS.

20. června 2023 13:54 Čas čtení 3:17 Burleska z Třebíče boří český internet. Češi jsou zděšení, že děti zhlédly program pro dospělé. Kdo tady koho sexualizuje? (Glosa) Burleska z Třebíče boří český internet. Češi jsou zděšení, že děti zhlédly program pro dospělé. Kdo tady koho sexualizuje? (Glosa)

Průzkum ukazuje, že jen malá část dětí se prostřednictvím mobilu věnuje sebevzdělávání. Každé čtvrté dítě stráví denně na telefonu více než pět hodin a tři čtvrtiny dětí ve věku 14 až 15 let se na mobil podívají alespoň jednou za hodinu. Většinu času s mobilem děti tráví na sociálních sítích. Využívání většiny z nich pak roste s věkem. 

Rizikové chování na internetu se netýká pouze dětí

Sdílení selfie přiznává 35 procent dětí a 27 procent dospělých. Ještě rizikovější chování, tedy sdílení fotek a videí ze svého okolí, potvrzuje 29 procent dětí a 40 procent dospělých. Každý pátý člověk v kategorii 18 až 65 let pak sdílí také svou domácnost a třináct procent i osobní informace.

19. června 2023 6:00 Čas čtení 3:34 České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou? České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou?

Samostatnou kategorií je podle Friedrichové YouTube. „Rodiče ho dětem pouštějí odmala. Stává se tak přirozenou součástí jejich dnů a jeho obliba se s věkem nemění. Z výzkumu vyšlo, že ho sleduje 73 procent dětí ve věku osmi až devíti let, stejně jako 74 procent dětí ve věku 12 až 13 let,“ dodala Friedrichová.

Domů
Sdílet
Diskuse