Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
22. června 2023 14:16
Čas čtení 0:55

Posádce miniponorky Titan vypršel předpokládaný čas vyčerpání zásob kyslíku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Posádce miniponorky Titan vypršel předpokládaný čas vyčerpání zásob kyslíku
Zdroj: TASR/AP

Ve čtvrtek ve 13:08 SELČ vypršel předpokládaný čas, kdy měly posádce pohřešované miniponorky Titan dojít zásoby kyslíku, vyplývá z výpočtů americké pobřežní stráže (USCG).

Televize Sky News připomíná, že skutečná situace na palubě Titanu je i nadále neznámá. Do oblasti už připlouvaly i specializované záchranné lodě z USA, Kanady a Francie, informuje TASR. Výletní ponorka Titan se ztratila v neděli během plavby k vraku parníku Titanik na severu Atlantského oceánu. Ten se nachází v hloubce kolem čtyř kilometrů ve vzdálenosti přibližně 640 kilometrů od pobřeží kanadské provincie Newfoundland.

22. června 2023 10:23 Čas čtení 3:39 Shrnujeme vše o zmizelé ponorce Titan: Řídí ji ovladač na Playstation, posádce zbývá už jen pár hodin kyslíku Shrnujeme vše o zmizelé ponorce Titan: Řídí ji ovladač na Playstation, posádce zbývá už jen pár hodin kyslíku

Plavidlo Titan přibližně po hodině a 45 minutách plavby přestalo komunikovat s kanadskou výzkumnou lodí Polar Prince, která jej doprovázela. USCG informovala, že záchranáři pod vodou zaznamenali „zvuky podobné bouchání“, které se opakovaly každých 30 minut. Přesnou polohu a zdroj zvuků se nepodařilo určit.

Pátracím týmům však umožnily zaměřit se na přesněji vymezenou oblast. Sky News informovalo, že na místo předpokládaného výskytu ponorky dorazila i francouzská výzkumná loď Atalante, na jejíž palubě se nacházel výkonný podmořský robot Victor 6000. Ten se dokáže ponořit do větší hloubky než dosud použitá technika. Má také dálkově ovládaná ramena, kterými může prořezávat kabely nebo dělat další činnosti k vysvobození uvízlého plavidla.

22. června 2023 16:40 Čas čtení 1:10 Takto zřejmě zemřela posádka miniponorky Titan: Vysvětlujeme, jak probíhá podchlazení nebo hypoxie (Aktualizováno) Takto zřejmě zemřela posádka miniponorky Titan: Vysvětlujeme, jak probíhá podchlazení nebo hypoxie (Aktualizováno)

Na palubě Titanu od společnosti OceanGate bylo uvězněno pět osob. Experti už v roce 2018 upozornili na to, že miniponorka nesplňuje doporučené bezpečnostní standardy. V lednu 2018 tehdejší ředitel OceanGate pro oblast námořních operací David Lochridge v kritické zprávě tvrdil, že plavidlo potřebuje absolvovat více zkoušek. Upozornil také na možná nebezpečí pro pasažéry v situacích, kdy Titan dosáhne krajní hloubky.

Domů
Sdílet
Diskuse