Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
22. června 2023 v 10:23
Čas čtení 3:39

Shrnujeme vše o zmizelé ponorce Titan: Řídí ji ovladač na Playstation, posádce zbývá už jen pár hodin kyslíku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Shrnujeme vše o zmizelé ponorce Titan: Řídí ji ovladač na Playstation, posádce zbývá už jen pár hodin kyslíku
Zdroj: CBS News/Reprofoto

Pátrání po zmizelé ponorce a její pětičlenné posádce, která se vydala k Titaniku, pokračuje. Shrnujeme ti vše, co se zatím o zmizení ví.

Ponorka se jménem Titan se ztratila v pondělí a na její palubě je uvězněno pět mužů. Na jejím nalezení spolupracují americké, kanadské a francouzské agentury, zatím ale neúspěšně. Naději sice přinesly zvuky bouchání, které radary zachytily v úterý, jejich původ se ale nepodařilo přesně lokalizovat. Kyslík na palubě je omezený a odhaduje se, že jeho zásoby posádce dojdou ve čtvrtek dopoledne.

22. června 2023 v 14:16 Čas čtení 0:55 Posádce miniponorky Titan vypršel předpokládaný čas vyčerpání zásob kyslíku Posádce miniponorky Titan vypršel předpokládaný čas vyčerpání zásob kyslíku

Ponorka ovládaná jako herní konzole

„Je tu jedno jediné tlačítko a to je vše. Ponorku řídíme s tímto herním ovladačem, který vyrobila společnost Logitech, ale je to v podstatě ovladač ve stylu Sony Playstation. Když chcete jet dopředu, zmáčknete dopředu, když chcete zpátky, zmáčknete zpátky – a stejně tak doleva, doprava,“ popisuje na záběrech z roku 2022 šéf společnosti OceanGate Stockton Rush, který ponor zorganizoval.

Pokud by ti přišlo, že přehání – že přece nikdo nemůže řídit ponorku s pěti lidmi na palubě ovladačem na Playstation –, pak jsi na omylu. Podobné ovladače sice nejsou až tak neobvyklým navigačním systémem pro některá plavidla nebo armádní drony, ovšem v tomto případě tomu tak podle serveru Forbes nebylo. Jednat se skutečně mělo o ovladač pro PC za 30 dolarů. Zatím ovšem není jasné, zda se použití právě tohoto ovladače stalo posádce ponorky osudným.

Jedno je ale podle NY Times jasné, společnost OceanGate byla před možnými katastrofálními problémy varována. Ponorka potřebovala dle vypracovaného soudního dokumentu více testů a zdůrazněno bylo především potenciální nebezpečí pro cestující, když ponorka dosáhne extrémních hloubek.

19. června 2023 v 17:34 Čas čtení 0:43 Za záhadných okolností zmizela ponorka, která vozí turisty k vraku Titaniku (Aktualizováno) Za záhadných okolností zmizela ponorka, která vozí turisty k vraku Titaniku (Aktualizováno)

OceanGate měly takto varovat více než tří desítky renomovaných odborníků, hlubinných průzkumníků a oceánografů. V dopise adresovaném Rushovi uvedli, že „experimentální přístup společnosti a její rozhodnutí vzdát se tradičního hodnocení by mohly vést k potenciálně katastrofálním problémům“.

Ve tmě, v zimě, s ubývajícím kyslíkem

Jak jsme již uvedli, na palubě se nachází pět mužů – osmapadesátiletý britský podnikatel a průzkumník Hamish Harding, osmačtyřicetiletý britský podnikatel Shahzada Dawood a jeho devatenáctiletý syn Suleman, sedmasedmdesátiletý francouzský průzkumník Paul-Henry Nargeolet (přezdívaný „pan Titanic“) a jednašedesátiletý Stockton Rush, CEO OceanGate.

Z ponorky není cesty ven, jediný způsob, jak ji lze otevřít, je totiž zvenčí. Ponorka je vyrobena z titanu a uhlíkových vláken a zvenku je přišroubována, popisuje Live Science. To znamená, že posádka uvnitř ji nemůže otevřít – aby mohla být vypuštěna, musí tým na hladině poklop odpečetit.

Uvězněni jsou na prostoru velikostí podobném minivanu, bez sedadel, kilometry pod hladinou moře. Jak vyplývá z propagačních materiálů OceanGate, v ponorce se může pohodlně natáhnout sotva jeden člověk, natož pět.

ocean gate ponorka
Zdroj: OceanGate/propagační materiál

„Když si představíte, že jste uvnitř trubky, která se neustále kutálí, bude to po chvíli velmi nepohodlné. Budete mít spoustu otlaků a modřin,“ popsal pro server CBS hlubinný průzkumník Bob Curtis. Hromadění oxidu uhličitého v ponorce by nakonec dle něj způsobilo, že by muži omdleli a byli by v ohrožení života. 

19. června 2023 v 15:17 Čas čtení 1:16 Žena zemřela, když ji vcucnul motor letadla. Aerolinka zaplatí pokutu 340 tisíc Žena zemřela, když ji vcucnul motor letadla. Aerolinka zaplatí pokutu 340 tisíc

Z jediného okna, které je v ponorce umístěno, zároveň nevidí nic než nekonečné černo hlubin oceánu. Ztracení muži se tak musí – pokud jsou stále naživu – vypořádat s klaustrofobickými podmínkami, ubývajícími zásobami kyslíku a rizikem podchlazení. Teplota vody na dně oceánu se totiž blíží 0. Posádka je pravděpodobně rovněž vyhladovělá, a to nejen kvůli malým zásobám jídla, ale také kvůli tomu, že jí bylo před ponorem doporučeno, aby stravu omezila. V ponorce se totiž nachází jen jeden malý záchod.

Do ponorky vstoupili s vědomím možné smrti

Cestující si ale dle NBC News museli být všech rizik vědomi. Producent Mike Reiss, který podobnou výpravu absolvoval minulý rok, popsal, že musel podepsat dlouhý dokument, ve kterém je hned na první stránce třikrát zmíněna možná smrt. Několik zájemců, kteří například i složili zálohu za výpravu, se nakonec rozhodlo ponor z bezpečnostních důvodů neabsolvovat.

Přestože muži, kteří za výpravu k Titaniku zaplatili v přepočtu 5,4 milionu korun, jednali na vlastní nebezpečí, podle dalších průzkumníků by se nyní neměla analyzovat bezpečnostní rizika, ale posádku rychle najít. 

ocean gate ponorka
Zdroj: OceanGate/propagační materiál

„Plně si uvědomujeme rizika a bereme je na vědomí. Ale přátelé a rodina nebyli do procesu tolik zapojeni... v situaci, jako je tato, jako by se jim rozpadl svět,“ popsal Chris Brown, který byl mezi těmi, kteří se nakonec rozhodli z ponoru vycouvat. V souvislosti s tím ovšem po internetu začal kolovat příspěvek, ve kterém si nevlastní syn pohřešovaného miliardáře užívá koncert skupiny Blink-182 jen několik hodin poté, co se o neštěstí dozvěděl.

Co se mohlo stát?

Zatím nelze s jistotou říci, co vedlo k záhadnému zmizení ponorky. Podle Stefana B. Williamse, odborníka na terénní robotiku z Univerzity v Sydney, v nejlepším případě ponorce došla energie s tím, že má zabudovaný bezpečnostní systém, který jí pomůže vrátit se na povrch.

21. června 2023 v 17:00 Čas čtení 2:42 „Vnímal jsem lidi jako nahá těla a představoval si jejich úchylky.“ Honza se stal z křesťana sexuálním pracovníkem (Hlubiny) „Vnímal jsem lidi jako nahá těla a představoval si jejich úchylky.“ Honza se stal z křesťana sexuálním pracovníkem (Hlubiny)

„Může být například vybaven přídavnými závažími, která lze upustit, aby se okamžitě zvýšil jeho vztlak a vrátil se na hladinu,“ popisuje Williams s tím, že problematické by bylo, kdyby ponorka přišla o napájení a skončila by na samém dně oceánu. Dodává, že na palubě také mohlo dojít k požáru.

V nejhorším případě podle odborníka došlo ke „katastrofickému selhání tlakové skříně“. Pokud by se na ponorce objevila jakákoli závada, mohla by narušit její integritu a plavidlo by podlehlo hlubokomořskému tlaku. V takovém případě hrozí imploze, tedy destrukce, což by pro posádku znamenalo rychlou smrt. 

Je také možné, že se Titan o něco ve vodě zachytil, například o kus vraku lodi nebo o velkou rybářskou síť. V okolí potopeného Titaniku, který leží přibližně čtyři kilometry pod hladinou oceánu, je toho totiž spousta. 

Domů
Sdílet
Diskuse