Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák ČTK
3. srpna 2023 14:12
Čas čtení 1:08

Antisystémová hnutí v Česku převálcovala anarchisty i pravicové extremisty, píše vnitro

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Antisystémová hnutí v Česku převálcovala anarchisty i pravicové extremisty, píše vnitro

Ministerstvo vnitra vydalo zprávu o extremismu, ve které reflektuje prvních šest měsíců letošního roku. Zmiňuje kremelskou propagandu i konflikty mezi romskou a ukrajinskou komunitou.

Z uveřejněné zprávy vyplývá, že v první polovině letošního roku mělo na české extremistické scéně hlavní slovo antisystémové hnutí, kterému se podařilo zcela zastínit tradiční extremisty i xenofobní populisty. Hlavní osobnosti tohoto hnutí se etablují převážně na sociálních sítích. 

Antisystémové hnutí se vyznačuje vysokým počtem nesourodých uskupení s omezeným počtem členů i různorodou životností. Na vzestupu je podle úřadu také myšlenka, že Česká republika není legitimním státem. Příkladem mohou být nedávné incidenty u soudů v Praze či v Hradci Králové. „Tyto osoby se pokusily zablokovat konkrétní soudní líčení s obviněnými, kteří byli vykreslováni jako oběti nelegitimního systému,“ stojí ve zprávě.

Myšlení části české společnosti je ovlivněno mimo jiné dlouhodobými hybridními aktivitami ze strany Ruské federace, které se na Česko v poslední době zaměřují kvůli jeho podpoře napadené Ukrajiny. Na vzestupu jsou kybernetické útoky či poplašné zprávy.

Zpráva řeší i rozbroje mezi Romy a Ukrajinci 

Zpráva se věnuje také projevům xenofobie či rasismu u osob, které nemají vazby na krajně pravicové prostředí. Ministerstvo zmiňuje výroky na adresu Ukrajinců ze strany romské menšiny, které se objevily v souvislosti s vraždou Roma v Brně. „Do budoucna je třeba počítat s tím, že se vzájemné konflikty mezi některými Ukrajinci a Romy, respektive Čechy, mohou dále objevovat,“ uvádí vnitro. 

16. února 2023 16:09 Čas čtení 2:05 Joker je Mikýř. „Záhada českého internetu“ je odvážná kampaň ministerstva vnitra Joker je Mikýř. „Záhada českého internetu“ je odvážná kampaň ministerstva vnitra

Zvláštní pozornost věnovalo ministerstvo ortodoxním komunistům, kteří i nadále pokračují v šíření kremelské propagandy. Někteří z nich dokonce otevřeně zpochybňují demokratické principy. Ve zprávě se objevuje také místopředseda KSČM Josef Skála, který se dle vnitra „vzdaluje čistě komunistickým myšlenkám a orientuje se více na tzv. antisystémové hnutí“. 

Naopak na ústupu jsou pravicoví extremisté, kteří se ve své činnosti zaměřili především na zahraniční akce a udržování kontaktů. Domobranecké skupiny jsou ochromeny vzájemnými neshodami či nedostatkem charismatických osobností, anarchistické hnutí zase trpí nedostatkem nových členů.

Domů
Sdílet
Diskuse