Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
5. srpna 2023 18:57
Čas čtení 0:42

Indická vesmírná mise míří jako první k jižnímu pólu Měsíce. Sonda už vstoupila na jeho oběžnou dráhu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Indická vesmírná mise míří jako první k jižnímu pólu Měsíce. Sonda už vstoupila na jeho oběžnou dráhu

Sonda Čandraján-3 vstoupila na oběžnou dráhu Měsíce. Cílem mise je jižní pól tělesa, který se ještě žádné zemi nepodařilo dobýt.

Indickou vesmírnou misi tvoří sonda, přistávací modul a vozítko. Pokud bude úspěšná, stane se Indie první zemí na světě, která přistane v blízkosti málo prozkoumaného měsíčního jižního pólu, informuje BBC. Po Spojených státech, Sovětském svazu a Číně se v případě úspěchu stane teprve čtvrtou zemí, které se podaří uskutečnit měkké přistání na povrchu Měsíce.

Start mise se odehrál v pátek 14. července. Nyní sonda vstoupila na oběžnou dráhu Měsíce. Přistání modulu s vozítkem je plánováno na 23. nebo 24. srpna. Obecně se očekává, že Indie v příštích týdnech naváže na úspěch svých předchozích dvou misí. 

Poprvé se Indii podařilo úspěšně dosáhnout měsíčního povrchu v roce 2008. Tehdejší mise odhalila přítomnost vodních molekul na vyprahlém měsíčním povrchu. Indové zároveň také zjistili, že jediná přirozená družice naší planety má ve dne atmosféru. 

O osm let později se uskutečnila mise s názvem Čandraján-2, jejímž cílem bylo dopravit na povrch Měsíce vozítko, které však při přistání havarovalo. Sonda z této mise však okolo Měsíce krouží dodnes.

Domů
Sdílet
Diskuse