Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
7. srpna 2023 17:35
Čas čtení 1:17

MAPA: Ve kterých evropských zemích je kratom legální?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Ve kterých evropských zemích je kratom legální?

V posledních měsících se v České republice hojně diskutuje o možné regulaci látky kratom. Jak jsou na tom jiné evropské země?

Minulý týden předložila skupina poslanců v Poslanecké sněmovně návrh zákona, který stanovuje podmínky pro nakládání s tzv. psychoaktivními látkami. Mezi takové látky patří např. konopí s malým obsahem THC či kratom.

Pokud návrh projde, budou se muset výrobci a prodejci těchto látek registrovat u Úřadu vlády. Kromě toho dojde také k zákazu reklamy. Aby takové produkty nebyly atraktivní pro děti a mladistvé, jejich vzhled nebude moci připomínat hračky, potraviny či kosmetiku.

7. srpna 2023 14:51 Čas čtení 1:20 Začíná Prague Pride. Kdo z českých politiků a političek vyvěsil duhové vlajky? Začíná Prague Pride. Kdo z českých politiků a političek vyvěsil duhové vlajky?

Kratom v Evropě

Česká republika rozhodně není první zemí, která o regulaci kratomu uvažuje. V 19 zemích Evropy je tato látka dokonce úplně zakázána, ze západoevropských států se jedná např. o Francii či Velkou Británii. Kratom si nekoupíš ani v Rusku či v Turecku.

Kratom, Mapa, Evropa
Zdroj: European Kratom Alliance

Naopak volně dostupný je kratom v sousedním Německu a Rakousku, kde se k zelenému prášku dostaneš stejně jednoduše jako v Česku. Speciálním příkladem je Portugalsko, kde prodej látky sice zakázali, její držení je však legální.

7. srpna 2023 13:42 Čas čtení 1:03 „Jsou skauti, jsou na to připraveni.“ Česká skautská výprava se musí kvůli tajfunu evakuovat z Jižní Koreji „Jsou skauti, jsou na to připraveni.“ Česká skautská výprava se musí kvůli tajfunu evakuovat z Jižní Koreji

Co je to kratom?

Pojmem kratom rozumíme psychoaktivní látku pocházející ze stejnojmenného stromu, se kterým se setkáme především v jihovýchodní Asii. Jeho listy se obvykle žvýkají nebo louhují jako čaj. Dříve se látka hojně využívala k léčbě bolestí, kašle či průjmů, v současné době je cílem uživatelů především navození euforických stavů. Kratom bývá také často užíván jako léčba abstinenčních příznaků po konzumaci opiátů.

V českých obchodech se nejčastěji setkáš s produkty, které obsahují drcené listy kratomu ve formě prášku. Mezi nežádoucí účinky látky patří především bušení srdce, svědění, nevolnost či ztráta chuti k jídlu. Při dlouhodobém užívání může dojít ke vzniku psychických problémů, jako je celkové vyčerpání, deprese či psychóza.

Domů
Sdílet
Diskuse