Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
7. srpna 2023 13:42
Čas čtení 1:03

„Jsou skauti, jsou na to připraveni.“ Česká skautská výprava se musí kvůli tajfunu evakuovat z Jižní Koreji

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Jsou skauti, jsou na to připraveni.“ Česká skautská výprava se musí kvůli tajfunu evakuovat z Jižní Koreji
Zdroj: Junák - český skaut

Skautské setkání jamboree v Jižní Koreji končí. Účastníci a účastnice se musí z místa evakuovat kvůli tajfunu, který má oblast zasáhnout v následujících dnech.

Letošní jamboree se již od začátku potýká s problémy s organizací. V minulém týdnu navíc tábořiště, které se nachází jižně od jihokorejské metropole Soulu, zasáhla úmorná vedra, kvůli nimž se u řady účastníků vyskytly zdravotní problémy. V sobotu dokonce Světová organizace skautského hnutí vyzvala pořadatele, aby zvážili zrušení akce. Svůj odjezd již dříve avizovaly výpravy z Velké Británie a Spojených států amerických.

Na místě se také nachází více než 420 skautů z České republiky. „Byli jsme s českou výpravou v pravidelném kontaktu. Vzhledem k tomu, že jsme od nich měli pozitivní zpětnou vazbu, tak se o odjezdu neuvažovalo. Organizátoři udělali spoustu kroků k tomu, aby děti vedro snášely líp,“ uvedla pro Refresher tisková mluvčí skautů Barbora Trojak.

7. srpna 2023 10:55 Čas čtení 0:17 FOTO: Takto vypadá největší přírodní katastrofa v historii Slovinska FOTO: Takto vypadá největší přírodní katastrofa v historii Slovinska

Vedro vystřídala hrozba tajfunu

Více než 40 tisíc skautů z 50 zemí, kteří se setkání účastní, se stejně nakonec z rozhodnutí korejské vlády musí skutečně evakuovat. Důvodem však nejsou extrémní horka, nýbrž tajfun Khanun, který oblast v následujících dnech zasáhne. Skauti se přesunou do Soulu a jeho okolí, kde bude program v proveditelné míře pokračovat. Závěrečný ceremoniál se bude konat dle původního plánu v pátek 11. srpna v hale v Soulu.

Evakuovat se z místa musí také Češi. „Evakuace bude probíhat až zítra, ale očekáváme, že proběhne dobře, protože jsou to skauti a jsou na to připraveni,“ doplňuje Trojak. 

Domů
Sdílet
Diskuse