Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
7. srpna 2023 v 14:51
Čas čtení 1:20

Začíná Prague Pride. Kdo z českých politiků a političek vyvěsil duhové vlajky?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začíná Prague Pride. Kdo z českých politiků a političek vyvěsil duhové vlajky?
Zdroj: Zdeněk Hřib

Největší tuzemský festival LGBTQI+ hrdosti odstartoval. Od pondělí do neděle se Praha zahalí do duhových vlajek. Původně to ale mělo být jinak, ne z iniciativy města, jelikož je to podle primátora Bohuslava Svobody, jenž festival zaštítil, něco „navíc“.

Přesto na pražském magistrátu vlajka zavlála. Radní totiž po výroku Svobody rozhodli o symbolické podpoře v původním rozsahu jako dříve.

Svoboda o vyvěšení vlajky informoval na svém profilu sociální sítě X (bývalého Twitteru). „Pokračujeme v praxi, kterou jsem zahájil již během svého prvního primátorského mandátu. Vyvěšením vlajky u příležitosti konání Prague Pride dáváme najevo, že hlavní město je pro všechny včetně příslušníků různých menšin,“ komentoval vyvěšení praporu.

Na fotografii je zachycen taktéž bývalý primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který vlastní fotku sdílel na svém profilu. „Je příjemnější žít v barevném světě vzájemného porozumění než v šedém světě plném nedůvěry vůči odlišnostem. Vzájemná láska dospělých lidí a možnost být těmi, kterými chceme být, navíc nikomu neubližuje. Naopak! Svobodné sebevyjádření v různých podobách je nezbytným základem spravedlivé společnosti, ve které je každý rovnocenným občanem,“ napsal.

Dodal a prakticky také upřesnil, že město dále festival podporuje „symbolickým vyvěšením duhových vlajek, umístěním přechodu na Mariánském náměstí nebo nasvícením Petřínské rozhledny“.

2. srpna 2023 v 11:00 Čas čtení 5:04 Ani se nehni a vydělávej. Skupina z Rumunska v českých městech využívá k žebrání své psy, situace je prý neřešitelná Ani se nehni a vydělávej. Skupina z Rumunska v českých městech využívá k žebrání své psy, situace je prý neřešitelná

Duhu cení i další politici

Vlajku nezapomněla vyvěsit ani Praha 7, kde je místostarostkou Hana Třeštíková (Praha sobě). Ta je také jedním z politiků a političek, kteří nad festivalem letos drží záštitu. Fotku, na které u duhové vlajky tančí, sdílel již včera šéf Pirátů Ivan Bartoš, který přislíbil i svou účast ve víkendovém průvodu.

K podpoře se přidal i rezort ministerstva zahraničních věcí, kterému šéfuje Jan Lipavský (Piráti) – další z politiků držících záštitu –, stejně jako ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Naopak předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), jež taktéž figuruje v seznamu těch, kteří festival zaštiťují, se fotkou s duhovou vlajkou dosud nepochlubila.

A kdyby tě náhodou zajímalo, kolik dalších různých vlajek může během Prague Pride v hlavním městě vlát, zkus si náš kvíz vlajek LGBTQI+ lidí.

 

Domů
Sdílet
Diskuse