Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
10. srpna 2023 v 16:07
Čas čtení 0:49

Toto je nejvíce znečištěné město na světě. Uhelné elektrárny a dopravní zácpy ničí plíce 30 milionům obyvatel

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Podle organizace Greenpeace v zemi funguje deset uhelných elektráren v okruhu 100 kilometrů od hlavního města.

Indonéská metropole Jakarta se stala městem s nejvyšší mírou znečištění ovzduší na světě. V čele žebříčku figuruje již několik dní. TASR o tom informuje na základě čtvrteční zprávy agentury AFP a organizace IQAir, která sbírá a vyhodnocuje informace o kvalitě ovzduší ve velkých městech.

10. srpna 2023 v 12:26 Čas čtení 0:36 Snil o jeho uříznuté hlavě. Stoupenec Trumpa vyhrožoval Joeu Bidenovi, FBI muže zastřelila Snil o jeho uříznuté hlavě. Stoupenec Trumpa vyhrožoval Joeu Bidenovi, FBI muže zastřelila

Jakarta se umisťuje na prvním místě žebříčku nejvíce znečištěných míst od pondělí a předstihla saúdskoarabský Rijád, katarské Dauhá či pákistánský Láhaur. IQAir měří kvalitu ovzduší na základě koncentrace částic PM2,5 v ovzduší, které mohou být škodlivé pro plíce.

Stopka pro uhelné elektrárny 

Indonéský prezident Joko Widodo uvedl, že plánuje řešit úrovně znečištění vzduchu snížením „břemene zátěže“, které nese Jakarta. Jak připomíná AFP, země se v příštím roce připravuje na přesun hlavního města do oblasti na ostrově Borneo.

Obyvatelé Jakarty si stěžují, že znečištění způsobené průmyslovým smogem, dopravními zácpami a uhelnými elektrárnami ovlivňuje jejich životy a zdraví. V hlavním městě a jeho okolí žije přibližně 30 milionů lidí.

10. srpna 2023 v 7:00 Čas čtení 1:07 VÝZKUM: Najít kvalitní práci je pro mladé Češky a Čechy problém. Mají přehnaná očekávání, co se týče peněz VÝZKUM: Najít kvalitní práci je pro mladé Češky a Čechy problém. Mají přehnaná očekávání, co se týče peněz

Indonésie se zavázala zastavit výstavbu dalších uhelných elektráren od roku 2023 s tím, že do roku 2050 dosáhne uhlíkové neutrality. Navzdory protestům aktivistů vláda rozšiřuje obrovskou uhelnou elektrárnu Suralaya na ostrově Jáva, která je jednou z největších v jihovýchodní Asii.

Podle organizace Greenpeace v zemi funguje deset uhelných elektráren v okruhu 100 kilometrů od hlavního města.

Jakarta
Zdroj: Unsplash/Bagir Bahana
Domů
Sdílet
Diskuse