Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Eduard Starkbauer
21. srpna 2023 6:00
Čas čtení 5:00

Z duhové pásky šedá: Saúdská Arábie dělá sportwashing. Miliardami do sportu si lepší image a zastírá porušování lidských práv

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Z duhové pásky šedá: Saúdská Arábie dělá sportwashing. Miliardami do sportu si lepší image a zastírá porušování lidských práv

Zvyšování atraktivity místní fotbalové ligy je součástí širšího záměru udělat zemi a její politiku přijatelnější.

„Where is Messi?“ptal se do kamery fanoušek Saúdské Arábie po šokující prohře Argentiny v úvodu loňského MS v Kataru. Saúdskoarabští fotbalisté tehdy porazili pozdější mistry světa a na pár hodin se jejich reprezentace zaslouženě ohřívala v paprscích mediální pozornosti.

„Where is Messi?“ mohou se ptát saúdskoarabští fanoušci dnes, kdy snad nejlepší hráč všech dob odmítl vábení místní ligy a upřednostnil mediálně exponovanější a sportovně lákavější výzvu v Interu Miami. Přestože mu státní Al-Hilal nebude vyplácet 350 milionů za sezónu, na výplatní pásce saúdskoarabské monarchie zůstává. Od místního turistického svazu dostane za rok až 25 milionů dolarů za propagaci země na sociálních sítích.

16. ledna 2022 7:00 Čas čtení 9:38 Greenwashing: Takto firmy manipulují s lidskou touhou po zelenější planetě Greenwashing: Takto firmy manipulují s lidskou touhou po zelenější planetě

Navzdory nedávnému odmítnutí ze strany Messiho, ale i Mbappého či Modriće platí, že očekávat přestup do arabské monarchie v Perském zálivu se v případě nejlepších fotbalistů planety stává novým normálem.

Neotravujte, pracujeme na sportwashingu

Příběh zvyšování finanční a sportovní přitažlivosti začal fotbal v Saúdské Arábii psát na přelomu let 2022 a 2023, kdy do místního klubu Al-Nassr přestoupila největší sportovní hvězda Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo
Zdroj: TASR/AP/Courtesy of Al Nassr Club

Majitel nejsledovanějšího instagramového účtu pomohl svým přestupem zajistit lize atraktivitu a ukázal cestu četným následovníkům. Stárnoucí útočník může nadále zářit a za rok si díky nejlukrativnějšímu kontraktu v historii sportu vydělá 200 milionů dolarů. Win-win, řekneme si...

Spojovat své jméno se Saúdskou Arábií bylo podle The Guardianu donedávna pro fotbalisty téměř nepředstavitelné. Nemohla za to jen nízká úroveň místní ligy, nad kterou by možná mnozí navzdory slušnému platu mávli rukou. Zdánlivě neřešitelné dilema představovala zejména mizerná úroveň dodržování lidských práv.

Saúdská Arábie je podle The Washington Post přímo zodpovědná za válečné zločiny a porušování lidských práv během osmileté války v Jemenu. Obrovskou skvrnou na reputaci země je i krvavá vražda novináře Džamála Chášukdžího v roce 2018, za kterou údajně nese zodpovědnost i korunní princ Muhammad bin Salmán.

21. června 2022 7:00 Čas čtení 5:30 V červnu jsou obchody plné duhy. Podpora LGBTQ+ lidí by ale neměla začínat a končit s Pride Month V červnu jsou obchody plné duhy. Podpora LGBTQ+ lidí by ale neměla začínat a končit s Pride Month

V roce 2022 dosáhl saúdskoarabský režim smutného rekordu, když za jediný den uskutečnil 81 poprav za často ideologické prohřešky včetně „deviantních přesvědčení“. Saúdští Arabové mezi ně, mimochodem, řadí i homosexualitu.

Hráči, kteří dnes přestupují do místní ligy, si příšerné lidskoprávní bilance musí být nutně vědomi. Vábení peněz je však příliš silné. Snad nejkřiklavějším příkladem obrácení priorit je přestup exkapitána Liverpoolu Jordana Hendersona, který se dlouhodobě a veřejně hlásil k podpoře práv LGBTQ+ lidí.

V uvítacím videu, které zveřejnil jeho nový klub Al-Ettifaq, se jeho symbolická duhová páska mění na černobílou. Náhodně to nevypadá.

Sportwashing jako součást širší strategie

Podle The Conversation chce být Saúdská Arábie známá jako moderní země se špičkovou infrastrukturou a fotbal je pro ni prostě jedním z prostředků diplomatické soft power. Země láká špičkové a etablované hráče do své ligy na astronomické sumy, protože nechce, aby na ni svět nahlížel jako na tyranskou fundamentalistickou monarchii.

25. května 2023 17:34 Čas čtení 1:10 „Je to bizár.“ Studentstvo protestuje proti akci Vogue Live, která se koná na Univerzitě Karlově, kritizuje neetické praktiky „Je to bizár.“ Studentstvo protestuje proti akci Vogue Live, která se koná na Univerzitě Karlově, kritizuje neetické praktiky

Pro takovou strategii se ustálil termín sportwashing. Podle slovníku Cambridge pojmenovává „praxe organizace, vlády či země, která podporuje sport nebo pořádání sportovních akcí s cílem zlepšit své renomé a reputaci“. Kromě Saúdské Arábie patří k jeho představitelům v regionu také Katar či Spojené arabské emiráty.

Katar MS vo futbale Majstrovstvá sveta
Zdroj: Sky News

Fakt, že nejpopulárnější kolektivní sport je pro režimy bažící po mezinárodním respektu ideálním kandidátem, si ověřilo Rusko a Katar při organizaci posledních dvou mistrovství světa. Důkazem je i fakt, že nejlepšímu klubu současnosti Manchesteru City předsedá viceprezident Spojených arabských emirátů šejk Mansur ibn Zájid Ál Nahján.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 142788 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Jaký příklad sportwashingu uplatňuje Saúdská Arábie v Newcastlu.

  • Na jaké populární sporty si ještě režim dělá zálusk.

  • Která velmoc na sportwashingu v minulosti pohořela.

  • Proč se vlastně místní liga nemusí dlouhodobě vůbec zlepšit.

  • Kdo vlastní saúdskoarabské fotbalové kluby.

Domů
Sdílet
Diskuse