Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
22. srpna 2023 12:24
Čas čtení 1:12

Jaké jsou dopady extrémních veder na duševní zdraví?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jaké jsou dopady extrémních veder na duševní zdraví?
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Vlna veder, se kterou se aktuálně potýká téměř celý svět, s sebou přináší různé problémy. Vedle lesních požárů a sucha také výrazně ovlivňuje lidské životy. Podle odborníků se horko kromě fyzické výkonnosti negativně podepisuje i na duševním zdraví.

Počasí obecně psychické nemoci nezpůsobuje. Může se však podílet na tom, že člověk vnímá své obtíže mnohem intenzivněji.

Podle docenta Martina Anderse z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy je v populaci 30 až 50 takzvaně meteosenzitivních lidí, kteří jsou na proměny počasí více citliví. Ženy jsou pak počasím ovlivněny třikrát častěji než muži. „Daleko častější bývá meteosenzitivita také u seniorů než u mladších lidí,“ uvedl Anders v rozhovoru pro Lidovky.cz. Problémy ale způsobe i menším dětem. 

Nejhorší je nedostatek spánku

Za mentálními problémy způsobenými vedry stojí především nedostatek spánku, který může v kombinaci s horkem vést i ke zmatenosti a halucinacím. Nekvalitní spánek je pro duševní rovnováhu rizikovým faktorem, v kombinaci s vedry pak může problémy s psychickými potížemi ještě více prohlubovat. Vysoké teploty totiž zesilují projevy například úzkosti či deprese.

Když se vedro a přehřátí navíc spojí s nadměrným zatížením organismu, může dojít ke stresové reakci. Ta má původ ve fyziologickém fungování lidského těla a projeví se bolestí hlavy a únavou, často doprovázenou podrážděností.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Vědci dokonce zjistili, že extrémně vysoké teploty v letních měsících v USA či Mexiku souvisí s vyšším výskytem sebevražd v tomto období. Ve stejné studii, která vyšla v časopise Nature Climate Change, také na příspěvcích ze sociálních sítí zkoumali, zda průměrné vysoké měsíční teploty souvisely s tím, jak moc negativně se lidé vyjadřovali. I v tomto případě našli přímou souvislost – zjednodušeně řečeno, čím vyšší teploty byly, tím víc negativně a depresivně se lidé vyjadřovali.

V horku se nezatěžovat

I vnímání dopadů globálního oteplování může lidem ztěžovat prožívání horkých dnů. Lidé by si také neměli vyčítat, že jsou v teple méně výkonní či že ztrácí motivaci. Jestliže chce člověk přečkat nadměrné teploty a udržet si duševní pohodu, neměl by na sebe klást vysoké nároky. Ideálně by ses ve vedrech měl*a věnovat pouze oddechovým aktivitám a nezatěžovat se namáhavými činnostmi.

Domů
Sdílet
Diskuse