Z průzkumu vyplynulo, že za aktivní houbaře a houbařky lze považovat jednu třetinu Čechů a Češek.
Nejaktivnější sběrače a sběračky najdeme na Vysočině, kde se houbaření minimálně několikrát týdně věnuje 18 procent obyvatelstva. Na houby naopak vůbec nechodí jen pětina lidí.
Koníček, oblíbené jídlo i něco, co je zadarmo
Za Vysočinou ale příliš nezaostává ani Pardubický kraj se 14 procenty pravidelných houbařů a houbařek, následují Královéhradecký a Karlovarský kraj (oba 13 procent). „Výsledky výzkumu potvrzují všeobecně rozšířenou domněnku, že Češi mají mimořádný zájem o sběr hub,“ uvedla společnost SC&C, která se od 1. do 4. září zeptala 1553 lidí na jejich houbařské zkušenosti.
Několikrát týdně chodí na houby šest procent dotázaných, několikrát měsíčně 23 procent. Zřídka pak houbaří 54 procent populace a 17 procent veřejnosti houby nesbírá nikdy.
Co Čechy a Češky ke sběru motivuje? Pro 72 procent z nich je sběr aktivita, která je zkrátka baví. Pro více než polovinu jsou houby oblíbeným jídlem. Necelá čtvrtina považuje sbírání hub za rodinnou tradici, pro dvanáct procent jde o něco, co je zadarmo.
Co Čechy a Češky motivuje ke sběru hub?
Důvod | Počet odpovědí |
Baví mě sbírat houby | 72 % |
Jím rád*a houby | 51 % |
Rodinná tradice | 24 % |
Mám to zadarmo | 12 % |
Jíst houby je zdravé | 9 % |
Většina lidí (55 procent) chodí houbařit na osvědčená místa. Náhodně pak lokalitu vybírá 35 procent dotázaných. Nejraději Češi vyrážejí do lesa v ranních hodinách, většina z nich nejpozději v devět hodin. Po obědě chodí na houby pouze pětina lidí, ale patří mezi ně i ti nejaktivnější houbaři.
Za náruživé houbaře a houbařky se přesto považuje jen devět procent lidí. Největší počet lidí, konkrétně 40 procent, se označuje za sporadické houbaře a houbařky. Velký počet je také rekreačních sběračů a sběraček – 34 procent.

Kromě sběru hub chodí Češi a Češky do lesa sbírat i lesní plody. Této aktivitě se pravidelně věnuje přibližně 13 procent populace, převážně lidé do 50 let věku. Motivací pro sběr lesních plodů je pro tři čtvrtiny lidí především chuť lesního ovoce. Podobně jako při houbaření i výlety za lesními plody jsou často spojeny s relaxací a pobytem v přírodě.