Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
19. září 2023 7:29
Čas čtení 1:18

V Česku je zásadní nedostatek zdravotních sester a bratrů. Problémem jsou nízké platy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku je zásadní nedostatek zdravotních sester a bratrů. Problémem jsou nízké platy
Zdroj: Unsplash/jeshoots

Starších 60 let je podle zdravotnických statistik 14 procent všeobecných zdravotních sester (lidově řečeno i bratrů). Už teď jich je v akutní a následné zdravotní péči nedostatek. Kvůli stárnutí jich ale bude potřeba násobně více.

Celkově je zdravotních sester a bratrů v Česku zhruba 84 tisíc. Podle odborů ale nastupuje do práce jen 30 procent těch, kteří zdravotnické školy dokončí. Jako největší problém vidí ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek nízké odměňování.

Průměrný věk všeobecných sester je 47 let, starších 60 let je 11 700. „Logicky v následujících letech odejdou do důchodu,“ řekl Dušek. Mezi zdravotními sestrami v sociálních službách je ve věku nad 60 let pětina z nich. „Proti roku 2020 chybí více než 1000 úvazků, aniž by se měnil počet lůžek,“ dodal.

18. září 2023 15:30 Čas čtení 3:07 Na pražské zdravotní škole se učí, že „homosexualita je porucha“. Studentstvo se ohradilo, ale marně Na pražské zdravotní škole se učí, že „homosexualita je porucha“. Studentstvo se ohradilo, ale marně

Řešením může být snížení počtu akutních lůžek

Jedním z řešení je podle Duška restrukturalizace některých nemocnic s akutní péčí na péči následnou a dlouhodobou. „Naše akutní péče je v evropském srovnání nadprůměrná,“ doplnil. V ČR je 156 nemocnic, z nich 113 se věnuje akutní péči. „Je potřeba si položit otázku, zda nemáme síť příliš hustou na to, abychom ji personálně pokryli,“ dodal.

Podle personální vyhlášky chybí zhruba 1300 lékařů v akutní lůžkové péči a 900 v péči následné a dlouhodobé, všeobecných sester pak 1020 v akutní a 700 v následné a dlouhodobé péči. Kapacity se, stejně jako je tomu u lékařů, dohánějí přesčasovou prací.

Počet hospitalizací v Česku každý rok klesá, pokles se ale netýká hospitalizací seniorů. Snížení počtu akutních lůžek a jejich převedení na lůžka následné a dlouhodobé péče by mohlo uspořit asi 1500 úvazků zdravotních sester a bratrů. „V žádném z regionů by to nemuselo vést k omezení dostupnosti péče,“ uvedl Dušek. Pokud by se kapacity jenom navyšovaly podle zvyšující se potřeby, bylo by třeba asi o 6300 sester a bratrů víc.

Sedmdesát procent zdravotníků odchází z oboru

Kromě analýzy kapacit lůžek v nemocnicích je ale také třeba zajistit, aby zdravotnictvo z oboru neodcházelo. Odbory například navrhují samostatný zákon, který by odměny zdravotnictva navázal na vývoj průměrné mzdy. Ideální by bylo nalákat zpět do zdravotnictví i lidi, kteří již odešli pracovat jinam. Do svého oboru totiž nastoupí jen 30 procent absolventů zdravotnických škol.

Domů
Sdílet
Diskuse