Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
17. října 2023 15:34
Čas čtení 1:18

PŘEHLED: Kolik berou učitelé a učitelky na vysokých školách v Česku? Rozdíly mezd tě šokují, jsou v desítkách tisíc

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PŘEHLED: Kolik berou učitelé a učitelky na vysokých školách v Česku? Rozdíly mezd tě šokují, jsou v desítkách tisíc
Zdroj: Freepik / volně k užití

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zveřejnilo průměrné mzdy akademických pracovnic a pracovníků. Liší se nejen napříč univerzitami, ale i na jednotlivých fakultách.

Ministerstvo školství v návaznosti na diskuzi se zástupci a zástupkyněmi vysokých škol, odborů a profesních asociací ke stavu financování českého školství a vědy zveřejnilo přehled průměrných mezd akademického pracovnictva na veřejných školách za minulý rok.

„Přehled průměrných mezd akademických pracovníků na veřejných vysokých školách ukazuje významné rozdíly mezi jednotlivými vysokými školami, ale také uvnitř většiny vysokých škol. Veškerá rozhodnutí o mzdové politice a nastavení vnitřních mzdových předpisů jsou dle zákona plně v kompetenci rektorů a děkanů pod dohledem akademických samospráv. Ministerstvo školství není oprávněno do těchto nastavení vstupovat,“ uvedl ministr školství Mikuláš Bek.

Rozdíl mezi nejlepší a nejhorší průměrnou mzdou je skoro dvojnásobný. Zatímco na Vysokém učení chemicko-technickém dostávají akademičtí pracovníci a pracovnice v průměru přes 74 tisíc korun měsíčně, na Akademii výtvarných umění v Praze je to jenom přes 38 tisíc.

K lépe placeným místům patří také Masarykova univerzita v Brně nebo České vysoké učení technické v Praze. Kompletní přehled průměrných mezd na českých veřejných vysokých školách najdeš níže.

Výplaty se ale neliší jenom podle univerzit. Značné rozdíly jsou i mezi fakultami nebo konkrétními pedagogy a pedagožkami. Zatímco profesor*ka na Fakultě sociálních věd UK bere v průměru 120 tisíc, odborní asistenti a asistentky na Katolické teologické fakultě UK dostávají měsíčně 36 493 korun, profesor*ka na stejné fakultě může mít měsíčně okolo 40 tisíc korun.

Nejvyšší a nejnižší mzdy na Karlově univerzitě najdeš v grafu, kompletní přehled je na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Na Masarykově univerzitě si v průměru nejvíce vydělávají profesoři a profesorky na Fakultě informatiky. Jejich průměrná měsíční mzda je vyšší než 225 tisíc korun měsíčně.

Na Univerzitě Palackého v Olomouci nejvíce vydělávají profesoři a profesorky na Přírodovědecké fakultě. Jejich mzda se v průměru pohybuje okolo 121 tisíc korun.

Podle ministerstva rozdíly určuje konkurenčně soutěžní prostředí. V příštím roce chce zavést opatření, která by měla „vysoké školy motivovat ke zmírnění nerovností“. Vyčlenit na ně plánuje asi 800 milionů korun. V jednání je podle resortu také třeba věnovat se financování umělecky orientovaných vysokých škol.

Domů
Sdílet
Diskuse