Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
20. října 2023 v 15:37
Čas čtení 0:40

Na Zemi dorazil tajemný záblesk ze vzdálené galaxie. Její světlo k nám letělo osm miliard let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na Zemi dorazil tajemný záblesk ze vzdálené galaxie. Její světlo k nám letělo osm miliard let
Zdroj: Instagram/NASA

Astronomové zachytili rychlé rádiové vlny, kterým trvalo osm miliard let, než dorazily na naši planetu. Záblesk trval jen milisekundu.

První rychlý rádiový záblesk se objevil roku 2007, od té doby byly podobných případů detekovány stovky. 

Odhalení původu takových vln je obtížné. K jeho vystopování astronomům pomohly radioteleskopy v Západní Austrálii. „Pomocí soustavy antén ASKAP jsme byli schopni přesně určit, odkud záblesk pochází,“ uvedl astronom Stuart Ryder. „Poté jsme použili teleskop v Chile k vyhledání zdrojové galaxie a zjistili jsme, že je starší a (vzdálenější) než jakékoliv jiné dosud nalezené místo původu rychlých rádiových záblesků,“ citovalo astronoma CNN.

Záblesk se jmenuje FRB 20220610A a pochází z oblasti dvou nebo tří galaxií, které jsou v procesu slučování a tvorby nových hvězd. Toto zjištění je v souladu se současnými teoriemi, které naznačují, že rychlé rádiové záblesky vznikají buďto při explozích hvězd, anebo z magnetarů (hvězda s extrémně silným magnetickým polem).

Tento typ vln může být jedinečnou metodou k určení hmotnosti vesmíru. Výsledky současných metod se totiž navzájem neshodují, což naznačuje, že není zahrnut celý vesmírný rozsah. Využitím rychlých rádiových záblesků bude zohledněna i hmota mezi galaxiemi, která byla doposud opomíjena.

Domů
Sdílet
Diskuse