Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
27. října 2023 14:52
Čas čtení 0:50

Nájemní bydlení v Česku čekají velké změny. Z bytu tě vystěhují klidně za dva měsíce

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nájemní bydlení v Česku čekají velké změny. Z bytu tě vystěhují klidně za dva měsíce
Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová

Pouze třetina lidí ve věku do 35 let má uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou. Ministerstvo pro místní rozvoj to chce změnit. Majitelé nemovitostí by měli mít povinnost po dvou nájemních smlouvách na dobu určitou vypsat smlouvu na dobu neurčitou.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce změnit podmínky na trhu s nájemním bydlením. Pronajímatele podle něj od uzavírání dlouhodobých smluv odrazují komplikace s vystěhováním neplatičů. Ministerstvo chce problém vyřešit větší ochranou majitelů, které docílí zavedením rozkazu k vyklizení nemovitosti. Nájemník by musel vyklidil byt maximálně do dvou měsíců.

Česká televize přinesla výpověď pronajímatele Tomáše Kašpara, který se s problémem neplatícího nájemníka potýká již od roku 2017. „Pokud on se nevystěhuje, tak vy musíte podat žalobu na vystěhování. A ta nám trvá zase dva roky. Dnes je škoda třeba milion korun. Je tam dluh na nájmu, byt je v katastrofálním stavu, musíme platit právníky,“ poznamenal Kašpar pro ČT.

Anketa:
Jakou máš nájemní smlouvu?
Většinou na rok a pak zase o rok prodlužuju. 
Na dva roky a více.
Neřeším, bydlím ve svém (anebo u rodičů). 
Většinou na rok a pak zase o rok prodlužuju. 
61 %
596 Hlasů
Na dva roky a více.
14 %
137 Hlasů
Neřeším, bydlím ve svém (anebo u rodičů). 
25 %
241 Hlasů

Takových neplatičů je ale podle zástupkyně Iniciativy nájemníků a nájemnic Juliji Moskviny v Česku pouze minimální procento.

Život v nejistotě

Podle iniciativy je právní ochrana nájemníků už takto slabá a nájemníci žijí v neustálé nejistotě, protože jsou nájemní smlouvy uzavírané na dobu určitou (zpravidla jen na rok). Podle Moskviny je ovšem opatření ministerstva krokem, který vztah mezi pronajímatelem a nájemníkem nenarovnává.

„Odepření práva na bydlení se má řešit v normálním soudním procesu. Rozkazní řízení považujeme za zkrácení práva nájemníků a nájemnic na spravedlivý proces. Kromě toho je rychlost rozhodování českých soudů problémem českých soudů a v žádném případě na to nesmí doplácet nájemníci,“ podotkla Moskvina.

Domů
Sdílet
Diskuse