Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Mrázek
8. listopadu 2023 7:25
Čas čtení 1:15

Prošvihl*a jsi polární záři? Nevadí, stále máš šanci ji spatřit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prošvihl*a jsi polární záři? Nevadí, stále máš šanci ji spatřit
Zdroj: ČHMÚ/volně k užití

Rozbouřenou magnetosféru vyvolávající vzácný jev půjde zachytit pomocí fotoaparátu až do pátku, domnívají se astronomové.

V neděli 5. listopadu bylo možné nad Českem a Slovenskem pozorovat polární záři. Vzácná podívaná byla způsobena erupcemi na Slunci. Ty pak zřejmě přišly ve dvou vlnách. Na svém webu to uvedla Česká astronomická společnost. Z nejrůznějších fotografií pak vyplývá, že nejčastěji byla záře zbarvena do rudé až fialové. Pokud jsi to však prošvihl*a, nemusíš smutnit.

Podle astronoma Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě se polární záře nad Českem může objevovat až do pátku. Nebude ji však možné spatřit pouhým okem, zachytíš ji jedině pomocí fotoaparátu. „V těchto měsících se pozvolna dostává Slunce do maxima svojí aktivity, což se stává jednou za zhruba 11 let. Během toho dochází k tomu, že Slunce bouří a uniká z něj překotným způsobem hodně nabitých částic, nejenom takzvaným slunečním větrem, ale i prostřednictvím výbuchů, kterým se říká erupce. Pokud taková erupce namíří přímo k Zemi, je velká šance, že bude vidět úkaz jako včera,“ řekl serveru iDNES.cz Horálek.

5. listopadu 2023 19:51 Čas čtení 0:42 Silná polární záře, jakou jsme v Česku nezažili už roky. Jak ji nejlépe pozorovat? Silná polární záře, jakou jsme v Česku nezažili už roky. Jak ji nejlépe pozorovat?

Výskyt polárních září v České republice je nicméně opravdu vzácný a v průběhu jednoho slunečního cyklu, který trvá zhruba 11 let, se objeví průměrně pět až osm zaznamenaných intenzivních polárních září.

7. listopadu 2023 11:02 Čas čtení 0:45 Proč listí mění na podzim barvu? Tenhle důvod tě zaručeně překvapí Proč listí mění na podzim barvu? Tenhle důvod tě zaručeně překvapí

Fyzikální procesy, které k nim vedou, přitom stále nebyly tak zcela pochopeny, lze však spolehlivě říct, že za fascinující podívanou stojí interakce slunečního větru s magnetosférou Země. Nedělní polární záři pak vyvolaly chladnější oblaky plazmatu nad povrchem Slunce, které erupce v pátek 3. listopadu vyvrhla do okolního prostoru. „Tyto nabité částice dorazily v neděli k Zemi a silně rozbouřily zemskou magnetosféru. Na obloze se večer rozhořela krásná polární záře, která byla vidět i z části území Česka a Slovenska,“ uvedli astronomové.

Domů
Sdílet
Diskuse