Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
7. listopadu 2023 11:02
Čas čtení 0:45

Proč listí mění na podzim barvu? Tenhle důvod tě zaručeně překvapí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Proč listí mění na podzim barvu? Tenhle důvod tě zaručeně překvapí
Zdroj: Unsplash/Fred Russo/volně k použití

Léto už je definitivně za námi a vládu nad krajinou převzal podzim, který ji proměnil v pestrobarevnou paletu. Víš, proč k tomu dochází?

Za zelenou barvu v rostlinách může chlorofyl, který ve vegetační době pomáhá přeměnit energii ze slunce na látky důležité pro stavbu listu. Kromě toho se zde také ale nachází žluté a oranžové karotenoidy a červené antokyany, které jsou odolnější. Když se na podzim rostliny začínají připravovat na období klidu a zelený chlorofyl se rozkládá, vydrží v listech barviva déle.

Výsledná barva potom záleží na množství a kombinaci jednotlivých pigmentů. K pestrosti přispívá i sluneční záření a teplota vzduchu, což se dá pozorovat nejlépe na velkých stromech, kde se exponované části vybarvují výrazněji než ty zastíněné.

5. listopadu 2023 19:51 Čas čtení 0:42 Silná polární záře, jakou jsme v Česku nezažili už roky. Jak ji nejlépe pozorovat? Silná polární záře, jakou jsme v Česku nezažili už roky. Jak ji nejlépe pozorovat?

V listech je navíc spousta látek, které jsou pro stromy důležité, jako třeba cukry, minerály a bílkoviny, a aby o ně strom s opadem listů nepřišel, nejdříve si část těchto živin odvede zpátky do větví, kmene a kořenů. Jakmile je odčerpá, shodí korunu a je připraven na nadcházející zimu. Na jaře pak látky využije k tvorbě nového listí.

Domů
Sdílet
Diskuse