Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
refresher team
5. listopadu 2023 19:51
Čas čtení 0:42

Silná polární záře, jakou jsme v Česku nezažili už roky. Jak ji nejlépe pozorovat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Silná polární záře, jakou jsme v Česku nezažili už roky. Jak ji nejlépe pozorovat?
Zdroj: Unsplash/Marcelo Quinan/volně k užití

Nad Českem možná dneska uvidíš polární záři. Pokud žiješ na Vysočině, v jižních Čechách nebo na Moravě, zbystři!

„V neděli před obědem dorazil k Zemi materiál z jedné ze slunečních erupcí. Aktuálně je zemské geomagnetické pole narušené a je naděje na spatření polární záře po setmění. O co víc, není vyloučené, že ještě dorazí k Zemi i další, pozdější erupce. V takovém případě by šance na spatření polární záře ještě výrazně vzrostla,“ píše na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav.

Na většině území Česka ale nejsou úplně ideální podmínky, je totiž proměnlivá oblačnost. Nicméně nezoufej. Kdo bydlí v jižních Čechách, na Vysočině nebo na jižní Moravě, má při nízké oblačnosti docela šanci, že spatří tento unikátní jev na obloze.

Zkus to ideálně, ještě než půjdeš spát, koukej směrem nad severní obzor. Pravděpodobnost se zvyšuje, pokud budeš koukat na temnou oblohu přes digitální fotoaparát nebo kvalitní mobil.

Domů
Sdílet
Diskuse