Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
2. prosince 2023 14:28
Čas čtení 0:54

Čtyři z deseti nejdražších měst světa jsou v Evropě. Dokážeš tipnout, která to jsou?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čtyři z deseti nejdražších měst světa jsou v Evropě. Dokážeš tipnout, která to jsou?
Zdroj: Pexels/Samira

Žebříček zveřejnila společnost Economist Intelligence Unit 30. listopadu. Do hodnocení je zapojeno 173 měst z celého světa.

Jako nejdražší města společnost vyhodnotila Singapur a Curych. Žebříček aktualizuje dvakrát ročně a sestavuje na základě analýzy cen 200 produktů včetně potravin, oblečení, benzínu a poplatků za komunální služby.

O druhé místo se dělí New York a Ženeva, za nimi následuje Los Angeles. Celkem tři města z deseti nejdražších jsou ze Spojených států amerických. Mezi evropská nejdražší města patří sestupně již zmíněná švýcarská města Curych (1. místo) a Ženeva (2. místo) následovaná Paříží (5. místo) a Kodaní (6. místo). 

Žebříček deseti nejdražších měst světa
1.–2. Curych, Švýcarsko a Singapur, Singapur
3.–4. New York, USA a Ženeva, Švýcarsko
5. Hong Kong, Čína
6. Los Angeles, USA
7. Paříž, Francie
8.–9. Tel Aviv, Izrael a Kodaň, Dánsko
10. San Francisco, USA

Žebříček mapuje i nejlevnější města světa. Na prvním místě se v tomto případě umístilo hlavní město Sýrie Damašek následované hlavním městem Íránu Teheránem.

Žebříček deseti nejlevnějších měst světa
1. Damašek, Sýrie
2. Teherán, Írán
3. Tripolis, Libye
4. Karáčí, Pákistán
5. Taškent, Uzbekistán
6. Tunis, Tunisko
7. Lusaka, Zambie
8. Ahmedábád, Indie
9.–10. Lagos, Nigérie a Buenos Aires, Argentina
2. prosince 2023 11:13 Čas čtení 0:26 Čtyři Češi jsou ve Skotsku obviněni ze znásilnění 16leté dívky Čtyři Češi jsou ve Skotsku obviněni ze znásilnění 16leté dívky

Zvyšování cen?

Zpráva došla k závěru, že ceny zboží a služeb každodenní potřeby meziročně vzrostly v průměru o 7,4 procenta. Podle zprávy jsou náklady domácností na energie a vodu celosvětově nejméně zasaženy inflací z deseti sledovaných kategorií. To naznačuje, že prudký nárůst cen energií způsobený ruskou invazí na Ukrajinu se zmírňuje. Stále ale rostou ceny potravin, protože mnoho výrobců zvýšené náklady přeneslo na kupující.

Zpět
Sdílet
Diskuse