Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ondřej Mrázek
5. ledna 2024 16:34
Čas čtení 1:02

VIDEO: Internetoví podvodníci ukradli Refresheru anketu. Pomocí AI v ní lákají na falešné výdělky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VIDEO: Internetoví podvodníci ukradli Refresheru anketu. Pomocí AI v ní lákají na falešné výdělky
Zdroj: Refresher

Tak už i Refresher se stal obětí internetových podvodníků. Ti poslední se pokusili zneužít naše video k šíření scamu.

S nástupem umělé inteligence se bohužel pojí kromě zjednodušení práce a nových technologických objevů i to, že teď budou mít internetoví podvodníci zase o něco víc cest, jak oklamat své oběti a pořádně si přitom namastit kapsy. A byť o různých druzích podvodů na internetu a jak se jim třeba lépe bránit píšeme docela často, jeden takový se teď nevyhnul ani nám.

Naše prosincová anketa „Kolik utratíš za dárky“ se totiž za pomoci AI proměnila ve lživé video, jehož tvůrci se snaží zlákat diváky na instagramu ke stažení aplikace „Sugar Hasten“, pomocí níž si můžou přijít na pohádkové peníze. Jediný háček? Nic z toho není reálné.

5. ledna 2024 13:21 Čas čtení 1:20 Hospody a kavárny zdraží i v roce 2024. Čeho se to dotkne nejvíc? Hospody a kavárny zdraží i v roce 2024. Čeho se to dotkne nejvíc?

Ačkoliv pak mají tyto falešné klony naší ankety jen pár desítek zhlédnutí, všimlo si jich dost lidí na to, aby se moderátora Refresheru Jana Bicana vyptávali na to, co to má být. On sám v tom byl ovšem nevinně, protože si jeho a všechny účastníky naší ankety vzal (bez souhlasu, pochopitelně) do parády pouze nějaký deepfakeový software, který následně vyplivl fake video.

Falešné video s naší anketou.
Falešné video s naší anketou. Zdroj: Instagram

A byť jsme samozřejmě všechna podvodná videa nahlásili, zdá se, že se s nimi mezitím na internetu roztrhl pytel, takže se neustále objevují další. Aplikace, na kterou navíc odkazují, se zdá být minimálně na App Storu stále k dispozici. Situace tak trochu připomíná boj s větrnými mlýny. O to větší důvod dávat si na internetu pozor a dbát na zásady internetové bezpečnosti, jako je ochrana osobních údajů, bezpečná připojení, nezanedbávaná hesla, opatrnost při stahování a obezřetnost při placení. A pokud nevíš, jestli takový scam poznáš, můžeš si to ověřit v našem kvízu.

Domů
Sdílet
Diskuse