Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
5. ledna 2024 13:21
Čas čtení 1:20

Hospody a kavárny zdraží i v roce 2024. Čeho se to dotkne nejvíc?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hospody a kavárny zdraží i v roce 2024. Čeho se to dotkne nejvíc?
Zdroj: Pixabay/CC0/volně k použití

Premiér ve vánočním projevu uvedl, že „příští rok skončí neustálé zdražování“. Realita však může být odlišná.

Zdražování sice podle ekonomů zpomalí a bude oproti loňskému roku zhruba třetinové, ale konsolidační balíček a změny v daňovém systému, které vláda minulý rok prosadila, mohou způsobit to, že si i v příštím roce budou muset Češi sáhnout hlouběji do peněženek.

5. ledna 2024 11:36 Čas čtení 0:58 O2 přichází s revoluční novinkou. Jeden tarif teď bude vládnout všem O2 přichází s revoluční novinkou. Jeden tarif teď bude vládnout všem

Jistým způsobem si totiž pohorší všichni. Zaměstnanci i OSVČ. Pro zaměstnance se znovu zavádí nemocenské pojištění, zvýší se daňová progrese a několik daňových slev bude zrušeno či zpřísněno. Pro OSVČ se zase zpřísní základ vybíraných daní.

Změny v daních se dotýkají i DPH, tedy daně z přidané hodnoty. Nově jsou pouze dvě sazby. Nižší sazby se sloučily do sazby 12 procent. Nejvyšší 21procentní sazba zůstává stejná. Některé komodity se ale mezi sazbami přesunuly a jsou tak od 1. ledna dražší. Jedná se například o točené pivo, limonády, džusy nebo kávu. Podle analytika České zemědělské univerzity v Praze Tomáše Maiera bude nejcitelnější právě zdražení piva.

Na druhou stranu u některých komodit daňová zátěž klesne. Jedná se například o potraviny. U nich se DPH snížila o tři procentní body. Supermarkety to do cen zčásti promítly, i tak ale můžeme pozorovat zdražení například u vajec, másla nebo pomerančů. Podle analytiků se na trvalejší plošné zlevnění těšit nemůžeme. Řetězce své kroky obhajují drahými energiemi.

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

Co se týče pozitivních změn, v příštím roce by mělo dojít k růstu reálných mezd. Otázkou je, do jaké míry růst převýší výši inflace. Ta by měla v následujícím roce také zeslábnout. Většina odborníků se shoduje, že se meziroční inflace v lednu skokově sníží. Pravděpodobně ale nedosáhne dvouprocentního cíle České národní banky.

Rok 2024 by tedy měl být, alespoň co se ekonomického zatížení týče, o něco snazší než roky předchozí. Pro část občanů ale bude zdražování stále velkým problémem, a to i kvůli větší daňové zátěži platící od 1. ledna tohoto roku.

Domů
Sdílet
Diskuse