Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adam Tichý
11. ledna 2024 18:27
Čas čtení 1:05

Polární záři možná v Česku uvidíme i letos, klíčová budou dvě období

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Polární záři možná v Česku uvidíme i letos, klíčová budou dvě období
Zdroj: ČHMÚ/volně k užití

Podle Slezské univerzity sídlící v Opavě budou v následujícím roce z území Česka a Slovenska možná viditelné polární záře. Největší šance spatřit tento úkaz na obloze bude prý na jaře a na podzim.

Polární záře je světelný úkaz, který je typicky viditelný z oblastí na severním či jižním pólu. Letos bychom polární záři mohli vidět i ze střední Evropy. Je to díky tomu, že v roce 2024 se Slunce dostává do maxima své aktivity.

11. ledna 2024 13:41 Čas čtení 0:55 Za čtyři stovky do Jordánska? Ryanair ve velkém zlevňuje ceny letenek, koukni na největší akce Za čtyři stovky do Jordánska? Ryanair ve velkém zlevňuje ceny letenek, koukni na největší akce

Slezská univerzita zájemcům o sledování polární záře doporučuje, aby sledovali tzv. aurorální monitory, a to buď na webových stránkách SolarHam či SpaceWeatherLive, nebo v mobilní aplikace Aurora Alerts.

Univerzita dále doporučuje těm, kteří by ji chtěli spatřit, aby byli nejvíce v pozoru na jaře a na podzim, kdy bude šance vidět polární záři z našeho území nejvyšší. Pozorovatelé ale nemají očekávat, že bude záře vidět stejně jasně jako v severských oblastech. Z území střední Evropy jsou záře obvykle zaznamenatelné jen fotograficky a očima je těžké je spatřit, mimo jiné i kvůli přemíře světelného znečištění z měst.

Polární záře.
Polární záře. Zdroj: ČHMÚ/volně k užití

Univerzitní fyzikální ústav ale upozornil, že i když NOAA (Národní úřad pro oceány a atmosféru, USA) modeluje pohyby slunečního větru a hustších oblaků nabitých částic, nelze tyto modely brát za směrodatné. „Tedy je-li předpovězeno, že například oblak doletí k Zemi ve 21 hodin, opravdu nečekejte, že úkaz ve 21 hodin nastane!“ uvádí.

Modelování pohybu slunečního větru je totiž velice obtížné a vychází vesměs jen z dějů na Slunci a stavu jeho a zemského magnetického pole. „Sluneční vítr ale k Zemi putuje až dva dny a za tu dobu může na své pouti změnit své vlastnosti (rychlost, intenzitu, ale i směr). Polární záře se tedy nedají předpovídat s jistotou, pouze v hodnotách pravděpodobností,“ dodává ústav.

20. prosince 2023 10:08 Čas čtení 1:44 Zatmění Měsíce a superúplněk. Co všechno uvidíš na obloze v roce 2024? Zatmění Měsíce a superúplněk. Co všechno uvidíš na obloze v roce 2024?

Silnou polární záři mohlo obyvatelstvo Česka pozorovat loni v listopadu. Nejlépe pozorovatelná byla v jižních Čechách, na Vysočině nebo na jižní Moravě.

Domů
Sdílet
Diskuse