Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
19. ledna 2024 12:30
Čas čtení 0:54

Konec známek? V Brně vyvinuli vysvědčení založené na slovním hodnocení, někde už ho testují

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Konec známek? V Brně vyvinuli vysvědčení založené na slovním hodnocení, někde už ho testují
Zdroj: Unsplash/Taylor Wilcox/volně k užití

Odborný tým z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity vyvíjel tři roky nové školní vysvědčení. Má slovní hodnocení a chce dát dětem prostor k sebehodnocení. V Česku se osvědčilo několika prvním školám.

Vysvědčení není založeno na známkách, ale na kombinovaném hodnocení. Při něm pedagogové a pedagožky využívají k určení stupně kritéria, která pak doplňují slovním vyjádřením. Mohou uvést i známku, ale to není hlavním motivem. Zapojují také žáky, a to sebehodnocením. Nově přistupují také k hodnocení chování.

„Dar z nebes“

„(Vysvědčení) Je nabídkou pro školy a vyučující měnit výuku, spolupracovat více mezi sebou a také podporovat vztah žáka, učitele a rodiče,“ uvedla vedoucí katedry pedagogiky a hlavní řešitelka projektu Jana Kratochvílová.

18. ledna 2024 10:56 Čas čtení 2:15 Veřejnost pobouřila podmínka pro muže, který roky znásilňoval nevlastní dceru. Dívka i její matka promluvily Veřejnost pobouřila podmínka pro muže, který roky znásilňoval nevlastní dceru. Dívka i její matka promluvily

Hodnocení je rozděleno do pěti kategorií. Jednotlivě, Informativně, Nově, Aktivně, Komplexně, zkráceně J I N A K. Má šest stránek, na kterých žactvo najde své silné stránky, pokroky a doporučení k dalšímu učení. Zcela nový je přístup k hodnocení chování v rovině osobnostní a sociální i v přístupu k učení.

Schválení vysvědčení a jeho využití podpořila Asociace ředitelů základních škol i Ministerstvo školství. „Pro MŠMT je Vysvědčení JINAK darem z nebes. Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity připravila vysvědčení obsahující slovní hodnocení zpřesněné podle předem stanovených kritérií, připravila projekt přesně v souladu s tím, jak by se vysvědčení mohlo změnit. Na 99 procent mohu přislíbit, že nový formulář se ve vyhlášce objeví v průběhu druhého pololetí aktuálního školního roku,“ uvedl ředitel odboru základního vzdělávání a mládeže Michal Černý.

Zkušenosti ze škol, které již vysvědčení vyzkoušely, ukazuje výraznou změnu na celkovém pojetí výuky. Mají o něj již zájem desítky dalších škol a víceletých gymnázií.  

Domů
Sdílet
Diskuse