Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
18. ledna 2024 10:56
Čas čtení 2:15

Veřejnost pobouřila podmínka pro muže, který roky znásilňoval nevlastní dceru. Dívka i její matka promluvily

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Veřejnost pobouřila podmínka pro muže, který roky znásilňoval nevlastní dceru. Dívka i její matka promluvily
Zdroj: Flickr/European Parliament/volně k užití

Pár dní po verdiktu se dívka podle zjištění Seznam Zpráv pokusila o sebevraždu.

Okresní soud poslal muže na tři roky za mříže a nařídil mu vyplatit oběti 300 tisíc korun. Lesní dělník ale podal odvolání a u soudu si zoufal kvůli finanční situaci rodiny, chudým Vánocům a porouchanému autu. „Rodina teď funguje na sto procent, všichni si uvědomují, jaká situace je. Držíme při sobě mnohem víc,“ uvedl podle serveru Novinky.cz, který na případ upozornil.

„Pokud se vůbec uzdraví, bude to trvat dlouho“

Státní zástupkyně navrhla odvolání zamítnout. Senát však dal muži šanci a tříletý trest změnil na podmínku. „S ohledem na osobní a majetkové poměry, které nám obžalovaný popsal, jsme došli k závěru, že v této krajní situaci, a je to hraniční případ, je možno ještě poskytnout šanci, aby obžalovaný prokázal, že to jednání bylo zcela mimo jeho běžný způsob života a že se nebude opakovat,“ uvedla soudkyně Mária Petrovková.

„Zohlednili jsme i to, že podle znalce nemělo jednání na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí,“ dodala soudkyně.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

K situaci se však vyjádřila matka dívky a slova dřevorubce i soudu vyvrátila. „Odmítám, že bychom byli semknutí a drželi spolu jako rodina. Ano, sdílíme stejnou domácnost, ale pouze z důvodu, že okolnosti zatím nedovolovaly, abych mohla s dětmi odejít. Jako rodina nefungujeme a už nikdy ani nebudeme. Vyhazovala jsem ho několikrát, bohužel marně,“ uvedla pro Novinky. Své svědectví u soudu prý neměla šanci prezentovat.

Ani psychický stav dívky neodpovídá posudku znalce. Dívka je totiž v péči psychiatra, musela být dokonce hospitalizována. „Pokud se vůbec uzdraví, bude to trvat dlouho, zatím není žádný velký posun,“ uvedla matka. Dívka se před pár dny pokusila o sebevraždu, dle svých slov potřetí.

Je to strašné. Nesu si v sobě negativní myšlenky, sebenenávist a on řekne, že to na mně nezanechalo žádné špatné následky?

„Se sebepoškozováním jsem problémy měla už předtím, ale co se dělo v poslední době, všechno jen prohloubilo,“ řekla serveru Seznam Zprávy na nemocničním lůžku. Verdikt si vyslechla od svého právníka. „Bylo mně z toho špatně. Přála bych soudnímu znalci, aby jen z poloviny zažíval to, co já,“ řekla a doplnila, že soudci sice napsali, že se sexuálního násilí muž dopouštěl několikrát týdně, ve skutečnosti ale přišel třeba třikrát za den.

„Je to strašné. Nesu si v sobě negativní myšlenky, sebenenávist a on řekne, že to na mně nezanechalo žádné špatné následky? Když si uvědomím, že jsem znovu hospitalizovaná…“ dodala.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Nad verdiktem kroutí hlavou i odborníci a odbornice. „Může to mít velmi špatný dopad nejen na tuto konkrétní oběť, ale i na další oběti, které si řeknou, že to, co se jim děje, ani nebudou nahlašovat, když se za to dává podmínka. A je to strašně špatná zpráva i pro veřejnost, protože soud tím říká, že takové jednání vlastně nezanechává na obětech následky,“ řekl Novinkám dětský psychoterapeut a psychiatr Peter Pöthe.

„Naprosto šílené. I proto jsem aktivně podporovala, aby soudy zřídily speciální soudní senáty, které budou řešit sexuální násilí. Ale bohužel ne všechny soudy na to mají peníze. I to je důsledek hloupých vládních škrtů,“ vyjádřila se ke kauze politička a pedagožka Taťána Malá na platformě X.

Případ pobouřil i známé osobnosti. Na instagramu se k němu vyjádřila například Nikol Leitgeb:

Z Instagramu Nikol Leigeb.
Z Instagramu Nikol Leigeb. Zdroj: Instagram Nikol Leigeb
Domů
Sdílet
Diskuse