Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
24. ledna 2024 11:34
Čas čtení 1:16

Petice za odstoupení slovenské ministryně kultury láme rekordy, má skoro 200 tisíc podpisů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Petice za odstoupení slovenské ministryně kultury láme rekordy, má skoro 200 tisíc podpisů
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Odpor vůči jejímu vedení, vyjádřený počtem podpisů pod peticí, už více než dvojnásobně překonal petici za odstoupení někdejšího slovenského premiéra Igora Matoviče či proti povinnému očkování na covid-19.

Premiér Robert Fico ale v úterý vyjádřil ministryni plnou podporu. Podle něj jen plní vládní program, nevidí důvod k vyvozování odpovědnosti a petici označil za běžný nástroj politického boje. Informovala o tom ČTK.

23. ledna 2024 16:14 Čas čtení 0:23 V Česku se legálně prodávají bonbony s psychoaktivními látkami. Brzy by mohly být staženy V Česku se legálně prodávají bonbony s psychoaktivními látkami. Brzy by mohly být staženy

„Výkon veřejné funkce v demokratickém a právním státu si pletete s autokratickým výkonem moci. Žádáme vás proto o okamžité odstoupení z funkce,“ uvádí se v online petici, pod kterou bylo ve středu ráno už více než 170 tisíc podpisů. 

„Ministryni kultury Martině Šimkovičové se po třech měsících ve funkci podařilo zmobilizovat na internetu největší počet Slováků, který kdy podporoval nějakou online petici,“ napsal server Aktuality.sk a připomněl, že petice je na internetu necelý týden, od středy 17. ledna. Dosud největší podporu na Slovensku získala petice upozorňující na klimatické změny, a to více než 128 tisíc podpisů.

Autoři nejnovější petice vyčítají ministryni absenci odbornosti či zneužívání komunikačních kanálů ministerstva pro šíření zavádějících, diskriminačních nebo homofobních sdělení.

Ministerstvo zareagovalo vyjádřením, že ministryně bere petici na vědomí a respektuje názor lidí. „Jsme v demokracii a každý má právo na názor, jakož i na sepisováním petice,“ uvedl mluvčí Pavol Čorba.

Šimkovičová
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Vládní Slovenská národní strana vyjádřila Šimkovičové podporu, kterou si ministryně „zaslouží za odvahu, že je po dlouhé době opravdu slovenskou ministryní pro všechny občany, protože i představitelé LGBTI+ komunity možná rádi chodí do filharmonie“.

Podle serveru Aktuality.sk se jednalo o narážku na to, že ministryně ještě v listopadu přesunula peníze původně určené na podporu mediální výchovy a boj proti dezinformacím na opravu střechy Slovenské filharmonie. Ministerstvo tvrdilo, že pod záminkou boje proti dezinformacím měly být dotace z ministerstva účelově přerozděleny „do nevládních organizací napojených na progresivní politiky“, připomněl server.

23. ledna 2024 15:21 Čas čtení 0:51 Známe 10 nejlepších měst na světě pro rok 2024. Podívej se, která to jsou Známe 10 nejlepších měst na světě pro rok 2024. Podívej se, která to jsou

Šimkovičová podle tisku zrušila příkaz předchozího vedení ministerstva, které týden po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zakázalo jakoukoliv komunikaci či spolupráci s Ruskem a Běloruskem, které dalo ruským invazním silám k dispozici své území. Podle listu Pravda vstoupilo 15. ledna v platnost rozhodnutí, kterým ministryně povolila komunikaci a spolupráci s Moskvou i Minskem.

Domů
Sdílet
Diskuse