Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
23. ledna 2024 16:14
Čas čtení 0:23

V Česku se legálně prodávají bonbony s psychoaktivními látkami. Brzy by mohly být staženy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku se legálně prodávají bonbony s psychoaktivními látkami. Brzy by mohly být staženy
Zdroj: Unsplash / Customerbox

Na českém trhu se objevily cukrovinky obsahující psychoaktivní látky, které zatím nejsou ošetřeny zákonem, takže si je v obchodech může zakoupit každý, a to včetně dětí. Upozornil na to národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil.

Produkty obsahují polosyntetický kanabinoid HHC, jehož účinky jsou skoro stejné jako THC, které se vyskytuje v konopí. Konzumace těchto bonbonů může být riziková vzhledem k silné a neočekávané intoxikaci. Riziko se zvyšuje, pokud člověk společně s výrobky obsahujícími kanabinoid požije alkohol či léky s jinou psychoaktivní látkou.

Nejhůře budou na výrobky reagovat děti. I tak si však mohou cukrovinky bez problému opatřit, jelikož se na ně zatím nevztahuje žádná právní úprava. Vobořil proto žádá prodejce, aby výrobky s takovými látkami stáhli z prodeje, dokud nebude schválen zákon o nových psychomodulačních látkách, který je nyní ve sněmovně v druhém čtení.

23. ledna 2024 12:19 Čas čtení 0:52 Lepší než jídlo? Jemenská droga způsobuje v zemi vážné potíže Lepší než jídlo? Jemenská droga způsobuje v zemi vážné potíže
Domů
Sdílet
Diskuse