Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
2. února 2024 6:52
Čas čtení 1:06

Data: V těchto oblastech s velkým množstvím exekucí mají největší šanci populisté a extremisté

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Data: V těchto oblastech s velkým množstvím exekucí mají největší šanci populisté a extremisté
Zdroj: TASR/Marko Erd

Dopady finanční situace voličů na politické výsledky voleb jsou mnohem provázanější, než si většina lidí uvědomuje. Chudoba je navíc v Česku vyšší, než ukazují oficiální statistiky.

Naprostá většina lidí v exekuci má více než jednu, nejvíce jich je v regionech severní Moravy a Slezska a v severozápadních Čechách, ukazuje statistika České exekutorské komory, na kterou upozornila datová novinářka a analytička Kateřina Mahdalová.

31. ledna 2024 15:30 Čas čtení 0:40 Reportér Tomáš Lachman se léčí po úrazu mozku, jeho přátelé založili sbírku Reportér Tomáš Lachman se léčí po úrazu mozku, jeho přátelé založili sbírku

Ekonomická nejistota pak ale i prohlubuje nedůvěru v politický systém. Čím horší je ekonomická situace lidí, tím méně důvěřují v demokracii a jsou snadnějšími cíli pro populisty a extremisty. 

Přesné souvislosti uvedl think-tank IDEA Cerge. Podle výsledku autorů měl nárůst výskytu osob v exekuci negativní dopad na volební účast a zvýšil volební úspěch extrémně pravicových a populistických stran (v českém kontextu se jedná hlavně o hnutí SPD a ANO). S každým nárůstem podílu osob v exekuci o deset procentních bodů se procentuální volební zisk extrémní pravice zvýší o jeden procentní bod.

Na volební chování má podle nich vliv i nezaměstnanost, ta lidi ale naopak velmi aktivizuje. Zatímco lidé v exekuci spíše propadají volební apatii, nezaměstnaní spíše chodí k volbám. Lidé v exekucích totiž často pracují načerno, nejsou vedeni v rámci úřadu práce, a tak se ocitají naprosto mimo systém. Ovlivňují tak ale i své okolí, často své blízké, kteří by se s exekucí jinak nesetkali.

„Jestliže má člověk účet, ze kterého platí všechny důležité platby, od inkasa přes výživné až třeba po nájem, tak se v případě jeho obstavení exekutorem prakticky okamžitě ocitá v problémech a začnou naskakovat prodlení u dalších závazků,“ uvedl pro Seznam Zprávy Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

31. ledna 2024 14:45 Čas čtení 0:42 Známá síť drogerií spouští službu Scan & Go. Zboží nebude třeba vůbec vyndávat na pás Známá síť drogerií spouští službu Scan & Go. Zboží nebude třeba vůbec vyndávat na pás

Voliči populistických a extremistických hnutí tak nepocházejí jen z prostředí s nižší mírou vzdělání, jak si myslí většina společnosti, ale větší vliv může mít právě počet lidí čelících exekuci. Velké rozdíly se také vyskytují napříč regiony.

Domů
Sdílet
Diskuse