Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
7. února 2024 7:35
Čas čtení 1:19

Víš, co znamenají štítky na oblečení? Správným zacházením můžeš životnost svých kousků prodloužit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Víš, co znamenají štítky na oblečení? Správným zacházením můžeš životnost svých kousků prodloužit
Zdroj: ASPEN.PR/propagační materiál/volně k užití

Životnost svého oblečení dokážeš prodloužit správným zacházením. Jak správně prádlo vyprat, vyžehlit nebo vysušit? Podle symbolů, které najdeš na štítku. Ukážeme ti, co znamenají.

„Nedodržení pokynů péče o oblečení, které doporučuje výrobce, přináší totiž svá rizika. Oblečení se může o číslo srazit, ztratit tvar nebo se mohou zaprat barvy,“ uvedl Adam Rožánek z obchodu Trenýrkárna.cz.

Co jednotlivé symboly znamenají?

Vanička – praní

Když na štítku najdeš vaničku, znamená to, že můžeš oblečení prát v pračce. Ale pozor, pokud se u vaničky objeví ruka, měl*a bys prát prádlo ručně. V symbolu navíc buďto podle číslice, anebo počtu teček poznáš, kolik má mít voda v pračce stupňů. Jedna tečka znamená maximálně 30 stupňů, dvě tečky maximálně 40 stupňů a tři tečky maximálně 50 stupňů. No a aby to nebylo jednoduché, tak se ještě pod symbol malují čáry, které značí prací cyklus. Čím více jich tam je, tím jemnější praní oblečení potřebuje.

6. února 2024 8:42 Čas čtení 0:35 Poslankyně SPD sdílela falešné video zneužívající českou novinářku. Redakce se bude bránit Poslankyně SPD sdílela falešné video zneužívající českou novinářku. Redakce se bude bránit

Čtverec s kruhem uprostřed – sušení

Symbol říká, že je prádlo možné sušit v bubnové pračce. I tady se aplikuje značení pomocí teček. Jedna znamená, že oblečení musíš sušit při nejnižší teplotě. Dvě tečky uprostřed kruhu vyznačují sušení při běžné teplotě a tři tečky sušení při nejvyšší teplotě. Pokud je symbol plně vybarvený, tak prádlo můžeš sušit jen za studena.

Žehlička

Vyžehlení prádla, které k němu není uzpůsobené, může způsobit velkou škodu. Výrobci tak na štítcích pomocí znaku žehličky naznačují, jakým způsobem máš oblečení žehlit. Stejně jako u sušení a praní se tečky zabývají stupni. Čím víc teček, tím vyšší teplotě můžeš prádlo při žehlení vystavit.

Vanička – praní.Čtverec s kruhem – sušení.Žehlička.Trojúhelník – bělení.
Zobrazit galerii
(5)

Dalším symbolem je trojúhelník, který odkazuje k bělení. Pokud tento znak na oblečení najdeš, můžeš ho bělit. U geometrických útvarů ještě zůstaneme, protože se můžeš setkat i s kruhem. Ten symbolizuje profesionální čištění a jeho různé druhy podle písmen, které má uvnitř. Pokud jakýkoliv z výše zmíněních symbolů bude na štítku přeškrtnutý, tak je úkon zakázán.

5. února 2024 13:45 Čas čtení 0:30 Máš v telefonu tyhle appky? Ihned si je smaž, špehují tě Máš v telefonu tyhle appky? Ihned si je smaž, špehují tě

Jak je to s menstruačními kalhotkami?

Při praní menstruačních kalhotek bys měl*a používat radši tekutý prací gel, nikoliv sypký. Ten může ucpat nepropustnou membránu, která je jejich základem. Navíc nesmíš používat aviváž. Co se týče teploty praní, každý výrobce vyžaduje trochu jinou, takže si ji zkontroluj přímo na štítku. 

Domů
Sdílet
Diskuse