Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
6. února 2024 8:42
Čas čtení 0:35

Poslankyně SPD sdílela falešné video zneužívající českou novinářku. Redakce se bude bránit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Poslankyně SPD sdílela falešné video zneužívající českou novinářku. Redakce se bude bránit
Zdroj: SPD

Deník N upozornil na falešné video, které na svém Facebooku v neděli zveřejnila poslankyně za SPD Karla Maříková. Video vytvořené technologií deepfake zachycuje novinářku deníku Zdislavu Pokornou hovořící o údajných trafikách na Pražském hradě.

Deník ve svém prohlášení oznámil, že od poslankyně požaduje omluvu a bude se bránit i právní cestou. Redakce zároveň vyjádřila politování nad tím, že členka Parlamentu šíří dezinformační videa. 

5. února 2024 13:45 Čas čtení 0:30 Máš v telefonu tyhle appky? Ihned si je smaž, špehují tě Máš v telefonu tyhle appky? Ihned si je smaž, špehují tě

Zdislava Pokorná je známá především svojí investigativní prací, která se týkala fungování Hradu v éře Miloše Zemana. Za svoji práci dokonce získala Novinářskou cenu. Na konci loňského roku vydala na stejné téma knihu Zemanovo finále. „Nejspíše proto se stala terčem deepfake právě ona,“ stojí v prohlášení. 

V úterý poslankyně video ze svých sociálních sítí smazala. Na X se uchoval alespoň print screen jejího statusu. „Je tam i napsáno, že se jedná o UI a tolik lidí v komentářích na to stejně naletělo,“ upozornila uživatelka, která print screen pořídila. Politička se k videu nevyjádřila. 

Domů
Sdílet
Diskuse