Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
7. února 2024 12:55
Čas čtení 1:12

Aktuálně: Hamás zveřejnil odpověď na plán příměří

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Aktuálně: Hamás zveřejnil odpověď na plán příměří
Zdroj: TASR/AP

Reakci palestinského militantního hnutí Hamás na navrhovanou dohodu o příměří a propuštění rukojmích zveřejnil libanonský deník al-Achbar. Ve středu o ní podle agentury TASR informovala tisková agentura AP.

Dokument, jehož pravost potvrdili oficiální činitelé, obsahuje dosud nejjasnější popis požadavků Hamásu na propuštění více než 100 rukojmích. Ti byli převezeni Hamásem do Izraele při masivním útoku 7. října a jsou drženi v palestinském Pásmu Gazy. Informuje o tom agentura TASR.

6. února 2024 13:30 Čas čtení 0:32 Českem se šíří další podvodné SMS zprávy. Takhle je rozeznáš Českem se šíří další podvodné SMS zprávy. Takhle je rozeznáš

V reakci na plán vypracovaný Spojenými státy, Izraelem, Katarem a Egyptem požaduje Hamás třífázovou dohodu trvající celkem čtyři a půl měsíce, která povede k ukončení války a propuštění všech rukojmích. Návrh Hamásu by fakticky umožnil zůstat hnutí u moci v Pásmu Gazy a obnovit jeho vojenské schopnosti, což Izrael důrazně odmítá, poznamenává agentura AP.

Co by se dělo v jednotlivých fázích?

Během první 45denní fáze by Hamás propustil všechny zbývající ženy a děti, stejně jako starší muže a nemocné lidi, a to výměnou za propuštění všech žen, dětí, nemocných a starších vězňů zadržovaných Izraelem. Izrael by poté propustil dalších 1 500 palestinských vězňů, včetně 500 konkrétních osob určených Hamásem – pravděpodobně důležitých bojovníků, kteří si odpykávají doživotní tresty.

Izrael by také v první fázi stáhl své ozbrojené síly z obydlených oblastí Pásma Gazy, zastavil letecké operace, umožnil mnohem větší přísun humanitární pomoci a zahájil obnovu palestinského území. Rovněž by umožnil vysídleným osobám návrat do jejich domovů, včetně severní části Pásma Gazy, a otevřel by všechny hraniční přechody.

7. února 2024 7:35 Čas čtení 1:19 Víš, co znamenají štítky na oblečení? Správným zacházením můžeš životnost svých kousků prodloužit Víš, co znamenají štítky na oblečení? Správným zacházením můžeš životnost svých kousků prodloužit

V druhé fázi, vyjednané během první fáze, by Hamás propustil zbývající rukojmí, většinou vojáky a civilisty, výměnou za další palestinské vězně a Izrael by dokončil stažení vojsk z Pásma Gazy. Ve třetí fázi by si obě strany vyměnily ostatky zemřelých rukojmích a vězňů – tato fáze by otevřela cestu k dlouhodobému příměří.

Jeden z představitelů Hamásu a dva egyptští úředníci potvrdili pravost dokumentu zveřejněného v arabsky psaném deníku al-Achbar, ale učinili tak pod podmínkou anonymity, protože nebyli oprávněni informovat média o citlivých jednáních. Deník má blízko k libanonskému militantnímu hnutí Hizballáh, které je spojencem Hamásu.

Domů
Sdílet
Diskuse