Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
5. března 2024 8:38
Čas čtení 0:49

Francie jako první na světě zařadila do ústavy právo na potrat

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Francie jako první na světě zařadila do ústavy právo na potrat
Zdroj: Unsplash/Anthony DELANOIX

Francie se v pondělí stala první zemí světa, která má ve své ústavě garantováno právo žen na interrupci. Přelomový zákon přijali tamní zákonodárci na společné schůzi obou komor parlamentu, která se konala v historických kulisách zámku ve Versailles.

Jak informuje stanice ČT24, zákon byl přijat drtivou většinou 780 ku 72 hlasům. „Ano, časy se změnily. Udělali jsme pokrok v rovnosti i svobodě slova. Francouzkám říkáme, že nikdy neustoupíme,“ uvedla po hlasování předsedkyně Národního shromáždění Yael Braun-Pivet. Přijetí ústavního zákona přivítal také prezident Emmanuel Macron, který veřejnost vyzval k oslavám. Proti naopak byly organizace bojující proti potratům. 

Zprávy z Francie přicházejí v době, kdy v mnoha zemích světa dochází k odpírání či zpochybňování práva žen na interrupci. Francouzský prezident přijetí ústavního zákona avizoval již loni u příležitosti Mezinárodního dne žen, tedy asi rok poté, co Nejvyšší soud USA zrušil rozsudek v kauze Roe versus Wade, který stanovil plošné právo na potrat ve všech státech USA. Právě toto přelomové rozhodnutí přimělo aktivisty k vyvinutí tlaku na veřejné činitele, aby toto právo zakotvili v ústavě. 

4. března 2024 15:00 Čas čtení 0:26 Útok Ruska na NATO? Polovina obyvatelstva sousední země se obává pokračování invaze Útok Ruska na NATO? Polovina obyvatelstva sousední země se obává pokračování invaze

Interrupce jsou ve Francii legální od roku 1974. Přijetí ústavního zákona mělo ve Francii širokou společenskou podporu, podle průzkumů veřejného mínění podporuje ústavní zakotvení práva na potrat asi 80 procent Francouzek a Francouzů. 

Domů
Sdílet
Diskuse