Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
6. března 2024 7:24
Čas čtení 0:36

Letos nás čekají historická vedra. Způsobí je obávaný jev El Niño

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Letos nás čekají historická vedra. Způsobí je obávaný jev El Niño
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Kvůli klimatickému jevu El Niño zažije Karibik, Bengálský záliv, Jihočínské moře a části Aljašky s Amazonií nejteplejší dvanáctiměsíční období v historii.

„Extrémy teplot jsou škodlivé pro lidské zdraví a zvyšují riziko vzniku požárů. V oceánech zvyšují riziko mořských vln veder, které poškozují mořské ekosystémy, rybolov a korály,“ cituje portál VTM Michaela McPhadena, vědeckého pracovníka z Pacifické laboratoře pro mořské prostředí při Národním úřadu pro oceán a atmosféru USA. 

Teploty se zvyšují díky globálnímu oteplování způsobenému emisemi ze spalování fosilních paliv. Od poloviny roku 2023 je však ovlivňuje také silná fáze El Niño. Způsobuje, že se teplá voda po hladině Tichého oceánu šíří směrem k Jižní Americe, čímž rostou teploty na pevnině.

5. března 2024 15:38 Čas čtení 0:33 Pražská zoo přepraví do Kazachstánu několik koní Převalského Pražská zoo přepraví do Kazachstánu několik koní Převalského

O 1,1 až 1,2 stupně více

Vědecký tým McPhadena přišel na to, že se síla El Niña bude řadit mezi pět nejsilnějších od roku 1950. Průměrná globální povrchová teplota se od července 2023 do června 2024 zvýší o 1,1 až 1,2 stupně oproti průměru z let 1951 až 1980. Zvýšení teplot kvůli El Niñu může vést k bezprecedentnímu oteplení po celém světě.

Domů
Sdílet
Diskuse