Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
5. března 2024 15:38
Čas čtení 0:33

Pražská zoo přepraví do Kazachstánu několik koní Převalského

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pražská zoo přepraví do Kazachstánu několik koní Převalského
Zdroj: Wikimedia Commons

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví tři hřebce a pět klisen z Prahy a Berlína do Kazachstánu.

Koně Převalského budou přemístěni do oblasti Altyn Dala, která byla vybrána pro svou step s dostatkem vody a vhodným terénem. Přesun koní, na kterém bude pracovat česká armáda a čtyři další partneři, proběhne 3. a 4. června. Čtyři koně pojedou jedním letadlem z letiště Praha-Kbely a další čtyři z berlínské zoologické zahrady. 

5. března 2024 12:59 Čas čtení 0:32 Jak by vypadalo území Ukrajiny v případě ruského vítězství? Medveděv zveřejnil novou mapu hranic Jak by vypadalo území Ukrajiny v případě ruského vítězství? Medveděv zveřejnil novou mapu hranic

Koně budou po příjezdu umístěni do aklimatizační ohrady, kde si budou rok zvykat na tamější podmínky. Kůň Převalského z přírody vymizel na konci 60. let 20. století, v lidské péči však stále je. V letech 2011 až 2019 byli koně pomocí devíti transportů navráceni do přírody v Číně a Mongolsku. Do Mongolska pražská zahrada přepravila už 38 koní.

Díky transportu do Kazachstánu se poslední žijící divoký kůň dostane do dalšího přírodního území. Výběr jedinců pro přesun v červnu zoo vybírá podle několika parametrů, jako je věk, pohlaví nebo povaha.

Domů
Sdílet
Diskuse