Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
21. března 2024 7:10
Čas čtení 1:07

Připomínáme si Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace. Jak si vede Česko?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Připomínáme si Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace. Jak si vede Česko?
Zdroj: Stefano Montesi - Corbis/Getty Images

Ve čtvrtek si svět připomíná Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace. 21. březen je dnem, který připomíná oběti masakru v Sharpeville ze 60. let. Co se tehdy stalo a jak se od té doby společnost posunula?

V Jihoafrické republice se roku 1960 ve městě Sharpeville konala pokojná demonstrace proti apartheidu. Před policejní stanicí se tehdy sešlo pět až sedm tisíc lidí, aby protestovali proti povinnosti nošení identifikačních dokladů, které omezovaly pohyb a práva obyvatelstva černé pleti. Policie však do demonstrujících bez rozkazu nebo varování začala střílet, zabila 69 lidí a zranila dalších 189. Lidem střílela hlavně do zad při útěku.

20. března 2024 13:30 Čas čtení 0:38 V mase z Albertu objevila kontrola salmonelu. Nemáš ho doma? V mase z Albertu objevila kontrola salmonelu. Nemáš ho doma?

Šest let poté Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila 21. březen Mezinárodním dnem za odstranění rasové diskriminace právě na památku masakru v Sharpeville, nejbrutálnější události v souvislosti s boji proti apartheidu v Jihoafrické republice.

Jak proti rasismu bojuje Česko?

Evropská unie v roce 2020 přijala akční plán EU proti rasismu na období 2020 až 2025, který se staví proti porušování lidských práv například skrz spravedlivou policejní práci, ochranu menšin nebo podporu sociálního začleňování.

V Česku jsou jednou z nejvíce znevýhodňovaných skupin Romové. Podle kvalifikovaného odhadu ve vládním dokumentu jich v Česku žije asi 262 tisíc, čímž se z nich stává nejpočetnější tuzemská menšina. Přestože je více než polovina z nich integrována do české společnosti, pojí se s Romy chudoba nebo sociální problémy. Čelí segregaci ve vzdělání, zaměstnání, bydlení nebo jsou oběťmi různých rasistických útoků.

20. března 2024 9:10 Čas čtení 0:55 Martínkova léčba zabrala. „Je to úplně jiný chlapeček,“ píší rodiče a podělili se o novinky Martínkova léčba zabrala. „Je to úplně jiný chlapeček,“ píší rodiče a podělili se o novinky

Česká vláda roku 2020 schválila Strategii rovnosti, začlenění a participace Romů na období 2021 až 2030, která navazuje na předchozí strategii platnou do roku 2020. Od nové strategie si obyvatelé Česka slibují efektivnější finanční podporu a opatření. 

„Strategie 2021+ je to, co nám ukazuje cestu, a mám velkou radost, že se ji podařilo projednat s resorty v podobě, jakou jsme si přáli,“ uvedl místopředseda Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Zdeněk Guži. Strategie obsahuje jasná zadání pro jednotlivé resorty, která se budou sledovat a monitorovat. 

Domů
Sdílet
Diskuse