Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
20. března 2024 9:10
Čas čtení 0:55

Martínkova léčba zabrala. „Je to úplně jiný chlapeček,“ píší rodiče a podělili se o novinky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Martínkova léčba zabrala. „Je to úplně jiný chlapeček,“ píší rodiče a podělili se o novinky
Zdroj: Donio

Dvouletý Martínek, na jehož léčbu se v loňském roce vybralo rekordních 151 milionů korun, dělá velké pokroky. Rodiče se s radostnou zprávou pochlubili na platformě Donio, kde se podařilo astronomickou částku vybrat.

„Necelých sedm týdnů po operaci a Martínek je už teď úplně jiný chlapeček. A není to jen pro jeho nový sestřih, který dělá z našeho malého andílka tak trochu rošťáka, ale hlavně pro všechny změny a pokroky, které jsou na něm čím dál víc vidět,“ pochlubili se rodiče chlapce na webu s tím, že jejich syn už ani nebere žádné léky. 

Martínkovy pohyby jsou podle slov rodičů každý den jistější a koordinovanější. Díky léčbě u něj prakticky vymizely stavy, kdy byl ztuhlý v křeči, přestal zvracet a pomalu začíná držet hlavičku. „To nejdůležitější ale je, že už netrpí. Je to úplně jiný chlapeček…,“ uvádí rodiče. 

24. září 2023 11:05 Čas čtení 1:38 Martínek potřebuje 100 milionů, aby mohl žít. Sbírku podpořili i Leoš Mareš nebo Týnuš Třešničková Martínek potřebuje 100 milionů, aby mohl žít. Sbírku podpořili i Leoš Mareš nebo Týnuš Třešničková

Šest týdnů po operaci Martínek dostal zasloužený odpočinek. Nyní ho čekají různé rehabilitace, v rámci kterých musí dohnat spoustu věcí a procvičit spoustu svalů, které neměl možnost dva a půl roku používat. K tomu bude zapotřebí také hodně trpělivosti. „Bude to taky bolet, bude to nepříjemné a určitě to nebude hned, ale už teď je jasné, že je Martínek moc šikovný a ještě nám vytře zrak,“ dodávají rodiče. 

Extrémně vzácná nemoc 

Chlapeček trpí vzácným genetickým onemocněním, které bylo dosud diagnostikováno u pouhých 120 lidí na světě. Je proto zcela odkázán na pomoc druhých a bez pomoci rodiny se mu nedaří udržet ani vzpřímenou hlavičku. Jedinou nadějí pro Martínka byla genová terapie, která stojí v přepočtu cca 100 milionů korun. Její úhradu však vzhledem ke vzácnosti onemocnění pojišťovna zamítla. 

Domů
Sdílet
Diskuse