Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistili přítomnost nebezpečné bakterie Salmonella enteritidis v mase prodávaném v supermarketu Albert. Bakterie může způsobit vážné zdravotní problémy.
Vzorek byl zjištěn 14. února u kuřecích hřbetů na polévku v prodejně ve Velkém Týnci na Olomoucku. Zjištění se týkalo výrobku s datem použitelnosti do 15. 2. 2024. Výrobcem je společnost RABBIT Trhový Štěpánov, a. s.
Bakterie Salmonella enteritidis způsobuje vážné onemocnění zvané salmonelóza, jehož inkubační doba se pohybuje v rozmezí od 12 hodin do pěti dnů. Mezi obvyklé projevy onemocnění patří průjem, horečka či zvracení. U malých dětí a starších osob při onemocnění hrozí tzv. salmonelová sepse, která může být i smrtelná.
Není to poprvé
U výrobku se jedná již o druhý problém za poslední dobu. Loni v listopadu inspektoři narazili v havířovském Albertu na kuřecí hřbety do polévky, které silně zapáchaly po kažení. Při kontrole byly tehdy navíc zjištěny nevyhovující teploty skladování výrobku.