Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
22. března 2024 8:30
Čas čtení 0:45

Oblohu rozzáří hvězdná exploze. Vidět ji budeme moci i pouhým okem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Oblohu rozzáří hvězdná exploze. Vidět ji budeme moci i pouhým okem
Zdroj: Unsplash / Federico Beccari / volně k užití

V následujících měsících budeme svědky úžasného astronomického jevu. Na noční obloze nás čeká exploze novy vzdálená asi 3000 světelných let.

Exploze by se měla odehrát v záři mezi souhvězdím Pastýře a Herkula, jasná by měla být zhruba jako Polárka a na severní polokouli pozorovatelná pouhým okem. Odehraje se během jednoho týdne a opět se objeví pravděpodobně až za 80 let. Posledně byl tento jev systému T Coronae Borealis viditelný roku 1946.

21. března 2024 17:20 Čas čtení 1:01 Rusko se chystá napadnout NATO. Útok může přijít dříve, než všichni čekali, varují američtí analytici Rusko se chystá napadnout NATO. Útok může přijít dříve, než všichni čekali, varují američtí analytici

Tento astronomický úkaz těsné dvojhvězdy nastane, když bílý trpaslík nahromadí tolik vodíkového a heliového plazmatu, až dojde ke spuštění termonukleární reakce. Zároveň se jedná o takzvanou rekurentní novu, po vzplanutí se tak obě hvězdy vrátí do normálního stavu.

T Coronae Borealis je jen jednou z pěti nov naší Galaxie. Objevil ji roku 1866 John Birmingham, poprvé však byla údajně její exploze viděna již roku 1217. Jde o souhvězdí, kde červený obr jako studený komponent předává materiál bílému trpaslíkovi obklopenému akrečním diskem, který v této interakci slouží jako horký komponent.

Domů
Sdílet
Diskuse