Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
7. dubna 2024 7:40
Čas čtení 2:00

Světový den zdraví: Jak se o něj správně starat a jaká jsou největší rizika

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Světový den zdraví: Jak se o něj správně starat a jaká jsou největší rizika
Zdroj: Freepik/volně k použití

Na 7. dubna připadá Světový den zdraví. Světová zdravotnická organizace (WHO) pro letošní rok vyhlásila téma „Moje zdraví, moje právo“, prostřednictvím něhož chce zdůraznit právo každého jedince na kvalitní zdravotní služby, vzdělání a informace.

Česká republika disponuje kvalitní zdravotní péčí, která je dostupná všem. Hlavním problémem je však nezdravý způsob života.

6. dubna 2024 14:10 Čas čtení 0:53 MAPA: Česko může znovu zasypat saharský písek, kde hrozí nejvíc? MAPA: Česko může znovu zasypat saharský písek, kde hrozí nejvíc?

Rizikové chování v čele s kouřením, konzumací alkoholu nebo potravin s vysokým obsahem soli a cukru způsobuje až polovinu všech úmrtí. Celosvětově způsobí neinfekční onemocnění asi 74 procent všech úmrtí.

Nadváha a obezita

Jedním z nejdůležitějších faktorů zdravého životního stylu je vhodné stravování a dostatečný pohyb. V Česku má až 60 procent dospělých nadváhu nebo obezitu, neustále také stoupá počet obézních dětí a dětí s nadváhou.

obezita
Zdroj: Freepik/@ jcomp/volně k užití

Jednou z příčin vzniku nadváhy a obezity jsou nesprávné stravovací návyky. Pouze 25 procent dospělých dodržuje doporučenou pohybovou aktivitu. Zdravá strava se skládá z dostatečného množství ovoce, zeleniny a zdravých tuků. Důležité je také omezení průmyslově zpracovaných potravin, cukru a soli. Důležité je také dodržování pitného režimu.

Nespavost

Třetina dospělých také trpí nespavostí. Spánková deprivace zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 48 procent. Odborníci doporučují spát sedm až osm hodin denně, chodit spát a vstávat ve stejný čas a omezit modré světlo dvě až tři hodiny před spaním.

6. dubna 2024 12:37 Čas čtení 1:07 Instagram i Facebook proti umělé inteligenci. Specifický typ obsahu budou označovat Instagram i Facebook proti umělé inteligenci. Specifický typ obsahu budou označovat

Alkohol a kouření

Riziková je konzumace alkoholu, která souvisí s řadou duševních onemocnění, poruch chování, úrazů, zranění i dopravních nehod. Rizikově pije více než milion obyvatel Česka. Celková spotřeba čistého lihu na osobu je 7,2 litru za rok. Alkohol je v šesti procentech příčinou celkové úmrtnosti v ČR a prokazatelně způsobuje devět druhů rakoviny. Maximální denní dávka etanolu je pro ženy 16 gramů, pro muže 24 gramů.

alkohol,prípitok,drogy
Zdroj: Unsplash/Scott Warman/volně k užití (ilustrační foto)

Počet kuřáků a kuřaček v Česku sice klesá, čím dál tím více lidí však přechází k jiným nikotinovým výrobkům, jako jsou e-cigarety, nikotinové sáčky nebo zahřívaný tabák. Nikotin zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci, zužuje tepny a zvyšuje riziko infarktu a kardiovaskulárních onemocnění.

Nezisková organizace Loono doporučuje několik tipů, které ti pomohou zůstat zdravý*zdravá a fit:

1. Spi pravidelně a dostatečně dlouho. Ideálně sedm až osm hodin, před spaním se vyhni alkoholu, těžkým jídlům, modrému světlu a náročné fyzické aktivitě. Poslední kofeinový nápoj vypij nejpozději čtyři hodiny před spaním.
2. Jez pestře a střídmě. Zdravá strava se skládá z dostatečného množství ovoce, zeleniny, zdravých tuků jako omega 3 mastných kyselin a vlákniny. Omez příjem průmyslově zpracovaných potravin.
3. Dodržuj pitný režim. Pij ideálně vodu nebo neslazené nápoje, a to v množství přibližně 2,5 litru za den – v závislosti na teplotě, fyzické aktivitě nebo zdravotním stavu.
4. Pro alkohol naopak žádné zdravé množství neexistuje. Pokud se ho rozhodneš i tak konzumovat, dodržuj zásady tzv. nízkorizikového pití, které uvádí maximální denní dávku etanolu 16 gramů pro ženy a 24 gramů pro muže, přičemž by nikdy tvoje spotřeba neměla překročit 40 gramů etanolu za den.
5. Vyhýbej se tabákovým výrobkům. Stále se nedá doporučit ani elektronická verze cigaret a jiné alternativní tabákové výrobky. Jsou na trhu příliš krátce na to, aby se daly posoudit jejich dlouhodobé dopady na zdraví.
6. Hýbej se. Každý den bychom měli věnovat minimálně půlhodinu pohybu střední intenzity. Vyber si ten, který tě baví. Jen měj na paměti, že tvůj kalorický výdej a příjem by měl být přibližně v rovnováze pro udržení zdravé váhy.

Další tipy najdeš na webu Loono.cz.
Domů
Sdílet
Diskuse