Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
6. dubna 2024 14:10
Čas čtení 0:53

MAPA: Česko může znovu zasypat saharský písek, kde hrozí nejvíc?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Česko může znovu zasypat saharský písek, kde hrozí nejvíc?
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před návratem saharského písku. Zveřejnil mapu, kde by se znovu mohl objevit.

Kvůli písku ze Sahary, který minulý týden zasypal Česko, ústav dokonce vyhlásil smogovou situaci, která trvala přes celé velikonoční svátky.

Písek se v Česku objevuje několikrát do roka, tentokrát však bylo jeho množství výjimečné. „Příčinou byl pohyb vzdušné hmoty přenášející částice v nižších výškách, než je obvyklé,“ vysvětlili experti.

5. dubna 2024 13:41 Čas čtení 0:23 Léto přinese extrémní vlny veder. Jev El Niňo vystřídá La Niňa Léto přinese extrémní vlny veder. Jev El Niňo vystřídá La Niňa

Podle meteorologů existuje šance, že se písek tento týden vrátí. Modelové předpovědi jsou však podle informací zveřejněných na profilu ČHMÚ na síti X značně nejisté.

„Jen velmi těžko však lze v tuto chvíli odhadovat, zda se vůbec částice nad naše území dostanou, v jaké míře a jak vysoko se budou pohybovat. Je však třeba říci, že saharský písečný prach se na naše území v posledních letech dostává několikrát do roka a projevy na kvalitu ovzduší, které jsme pozorovali v poslední epizodě minulý víkend, byly v tomto směru velmi výjimečně výrazné,“ uvedli meteorologové.

Řecký model SKIRON ukazuje, že písek by se mohl projevit zejména v západní části republiky. Výraznější ovlivnění podle něj hrozí v neděli večer. Podobný vývoj také předpokládá evropský model CAMS.

Mapa výskytu saharského písku.
Mapa výskytu saharského písku. Zdroj: ČHMÚ
Domů
Sdílet
Diskuse